Burne reakcije nakon summita u četvrtak. Sanchez: EU ne smije iznevjereti svoje građane. Macron: EU ne smije biti sebična. Soeder: Što čeka Komisija

Dva dana nakon video-summita Vijeća EU ne sliježe se prašina. Predstavnici “juga Europe” ne prestaju s kritikama “sjevera”, primarno Nizozemske i Njemačke koje su se ponovno usprotivile uvođenju euroobveznica. Kao i u doba globalne financijske krize. Portugalski premijer Antonio Costa nakon sastanka je oštro osudio nizozemsku "škrtost" i njezino "užasno" stajalište.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron (lijevo) i španjolski premijer Pedro Sanchez
 ARIS OIKONOMOU / AFP

“Europska unija ne smije ponovo iznevjeriti svoje građane nedostatkom solidarnosti u prilikama pandemije koronavirusa”, upozorio je španjolski premijer Pedro Sanchez.

"EU mora izvući pouku iz prošlosti i ne smije opet iznevjeriti svoje građane", napisao je na Twitteru. "Europski odgovor mora biti solidaran i usmjeren prema najslabijima", istaknuo je premijer čija je zemlja najteže stradala u pandemiji u Europi nakon Italije, zatraživši "plan oporavka koji će osnažiti mehanizme europske države blagostanja".

Dvadeset sedmorica su u četvrtak navečer pristala, pod pritiskom Italije i Španjolske, da u roku od petnaestak dana ponovno razmisle o odlučnim mjerama za borbu s očekivanom recesijom zbog pandemije koronavirusa. Više na Euractiv.hr

“Francuska je uz Italiju, a Europa ne smije biti sebična”, istaknuo je francuski predsjednik Emmanuel Macron u razgovoru za vodeće talijanske novine La Repubblicu, Corriere della Sera i La Stampu.

"Francuska je tu kako bi pomogla Italiji. Ono što me brine je bolest svakog čovjeka, a ako ne pokažemo solidarnost, Italija, Španjolska ili netko drugi bi mogao svojim europskim partnerima reći: gdje ste bili kad smo bili na frontu? Ne želim sebičnu i podijeljenu Europu," naglasio je francuski predsjednik.

"Mnogo se priča o kineskoj ili ruskoj pomoći, ali zašto ne kažemo da su Francuska i Njemačka isporučile dva milijuna maski i desetke tisuća zaštitnih odijela u Italiju," kazao je Macron. "To nije dovoljno, ali ovo je samo početak i ne smijemo dopustiti da se zavadimo onim što kažu naši međunarodni partneri i konkurenti," poručio je Macron dodavši: "Europa se mora osjećati ponosnom i jakom, jer jest. Ali moramo ići mnogo dalje. Zato branim proračunsku solidarnost u upravljanju ovom krizom i njezinim posljedicama".

No, kritike ne dolaze samo s juga ili iz Pariza. Bivši njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izrazio je bojazan da bi se EU mogla raspasti ukoliko neće biti solidarnosti u borbi s pandemijom koronavirusa. Gabriel je za Bild izjavio da bi se Njemačka trebala dodatno zadužiti kako bi mogla financijski pomoći italiji i Španjolskoj u svladavanju krize.

"Mora mi netko objasniti zašto mi Nijemci, prilikom zaduživanja, do kojeg je sada došlo, jedan posto nismo stavili na raspolaganje Italiji i Španjolskoj kao pomoć gospodarstvu. Bio bi za to da se odvoji i 10 posto. Ne vjerujem da bi bilo mnogo pobune kada bi se umjesto 150 zadužili 160 milijardi eura", kazao je Gabriel.

"Ako nećemo biti spremni dijeliti blagostanje, onda ne znam što će biti od Europe", naglasio je Gabriel dodavši: “Zabrinut sam da bi se Europa nakon ove krize mogla raspasti."

Oglasio se i jedan od aktualnih ključnih političkih lidera, premijer njemačke savezne pokrajine Bavarske Markus Soeder. Koji se spominje i kao mogući kandidat koalicije Kršćanskih demokrata (CDU) i Kršćanskih socijalista (CSU) za novog kancelara.

On je predbacio Europskoj komisiji neučinkovitost u borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Zapravo je ova kriza pravi trenutak za Europu i Europsku komisiju. No u Bruxellesu je trenutno sve čudno tiho", rekao je Markus Soeder (CSU) u razgovoru za tjednik Der Spiegel.

Bavarski premijer je rekao kako sada nije vrijeme za nacionalističke poteze, nego da se mjere, poput transporta pomoći Italiji i Španjolskoj, moraju organizirati na europskoj razini.

"To je visoko na listi europskih prioriteta i tu bi zapravo trebala djelovati Europska komisija", rekao je Soeder. On je kritizirao činjenicu da članice EU trenutno sve probleme, poput onih vezanih uz prekogranični promet, moraju rješavati same. "Mi trenutno sve probleme moramo rješavati bilateralno. Da nema njemačke kancelarke imali bismo ozbiljnih problema", rekao je Soeder.

Njemačka, treba reći, je od velike pomoći Italiji i Francuskoj. Nekoliko saveznih pokrajina je već primilo teške pacijente iz preopterećenih talijanskih i francuskih bolnica, a savezna zemlja Tirinška je u petak u Italiju poslala i specijalnu liječničku ekipu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:37