Charles Michel uoči summita Europskog vijeća predstavio prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, kojem je dodijeljena vodeća uloga u pregovorima oko budućeg Višegodišnjeg financijskog okvira EU, danas je predstavio svoj prijedlog proračuna.
President of the European Council Charles Michel (R) welcomes Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic
 FRANCOIS LENOIR / AFP

Na tiskovnoj konferenciji zatvorenog tipa, čelnik Europskog vijeća predstavio "magičnu brojku" koju bi države članice nakon Brexita trebale uplaćivati u zajednički proračun, a za koju vjeruje da bi mogla deblokirati višemjesečne pregovore koje su dovele u opasnost fiskalno funkcioniranje najvećeg trgovinskog bloka na svijetu.

Michel je predložio da članice u buduće izdvajaju 1,074 posto BND-a, čime bi budući sedmogodišnji financijski okvir EU, za vremensko razdoblje od 2021. do 2027. godine, iznosio 1,095 bilijuna (tisuću milijardi) eura.

Riječ je o kompromisnom prijedlogu koji bi trebao zadovoljiti vlade država članica koje se zalažu za 1 posto BND-a te Europske komisije koja smatra da bi buduća izdvajanja trebala biti oko 1,1 posto BND-a. Michelov prijedlog nešto je viši od kompromisnog rješenja koje je prošlih šest mjeseci neuspješno guralo finsko predsjedništvo Europskom unijom, tako da nije pretjerano izvjesno da će Europsko vijeće sljedećega tjedna biti uspješnije u traženju konsenzusa potrebnog za usvajanje proračuna.

Charles Michel želi smanjiti sredstva za kohezijsku politiku i zaštitu okoliša, ali želi više alocirati stavkama poput jedinstvenog tržišta, inovacije, kontrole granica i sigurnost. S obzirom na to da Europska unija, prema današnjem prijedlogu, želi udvostručiti sredstva za kontrolu svojih vanjskih granica, može se zaključiti da je Bruxelles kriomice zauzeo stav prema migrantskoj politici.

Michel je za potrebe financiranja Fonda za pravednu tranziciju zadržao 7,5 milijardi eura, što je iznos kojeg je predložila i Europska komisija.

Podsjetimo, izvanredni summit Europskoga vijeća o proračunu održat će se već 20. veljače 2020. godine, kada bi najviši šefovi država i vlada EU27 trebali postići konsenzus oko Višegodišnjeg financijskog okvira. Glavni pregovarači Europskog parlamenta u intervjuu za Euractiv.hr su upozorili državnike da neće usvojiti proračunski prijedlog u koji ne budu uključeni zahtjevi europarlamentaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:39