Demokrati sudskim nalogom (sub poena) traže od Giulianija sve dokumente o Ukrajini

Novi, važan obrat u “ukrajinskoj krizi”. Ova će se priča nadopunjavati.
Američki predsjednik Donald Trump i jedan od njegovih najodanijih sljedbenika, Rudolph - Rudy - Giuliani
 Jonathan Ernst / REUTERS

Demokrati pod sudskim nalogom (sub poena) traže da Rudy Giuliani, savjetnik američkog predsjednika i njegov osobni odvjetnik, te osoba izravno povezana s Ukrajinom preda sve dokumente vezane uz slučaj Kongresu.

Iz Zastupničkog doma su poručili da, uz to što je Giuliani priznao na televiziji (19. rujna, CNN) da je zatražio od Ukrajine da istraži obitelj Biden, on je također izjavio kako ima u posjedu dokaze koji sugeriraju da su i neki drugi dužnosnici iz Trumpove administracije uključeni u shemu. Svjedočenje bivšeg gradonačelnika New Yorka bit će dio istrage u procesu donošenja odluke o opozivu predsjednika Donalda Trumpa. Taj je proces pokrenut nakon što je agent CIA, koji je radio u Bijeloj kući, izvijestio inspektora obavještajnih službi da je Trump u razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim prekoračio svoje ovlasti. Nakon čega su demokrati odlučili pokrenuti proces opoziva.

U pismu se također ističe kako su "predsjednik, Vi i ostali vjerojatno vršili pritisak na ukrajinsku vladu da provede politički motivirane istrage". Riječ je o slučaju Paula Manaforta, koji je jedno vrijeme vodio Trumpovu kampanju. Navodno se od Kijeva tražilo da istraži osobe koje su dokazima podržale optužnicu protiv Manaforta. Druga je pitanje uloge Joe Bidena, kandidata za demokratsku predsjendičku nominaciju i njegovog sina Huntera koji je od 2014. godine i pada proruskog režima Viktora Janukoviča bio u upravi energetske tvrtke Burisma.

Situacija neće biti nimalo ugodna za Giulianija jer se navodi da postoje "vjerodostojne sumnje" da je on djelovao kao "predsjednikov agent u mehanizmu koji je za cilj imao ojačati njegove političke insteres zlorabeći moć i ured predsjednika".

Sve je očitije da je Giuliani bio svjestan mogućih konzekvenci jer je Washington Postu nedavno rekao kako posjeduje komunikaciju s dužnosnicima State Departmenta o svojim aktivnostima. "Imam 40 tekstova iz State Departmenta u kojima me traže da učinim što sam učinio".

Giuliani je za Reuters još u petak izjavio kako se s ukrajinskim dužnosnicima sretao ove godine u Madridu (ondje se susreo s Andrejem Jermakom, savjetnikom ukrajinskog predsjednika), Parizu i Varšavi dok je poticao istragu protiv Joe Bidena. Ali, naglasio je, "sam sam plaćao sve troškove". Problematičan je upravo susret s Jermakom do kojeg je došlo nekoliko dana nakon što je Trump telefonom razgovarao sa Zelenskim.

U cijelu su priču uključeni i poslovni čovjek Lev Parnas i ulagač u nekretnine Igor Fruman, koji su pomogli Giulianiju da uđe u ukrajinske visoke političke krugove. Treći je Semjon "Sam" Kislin, ukrajinski imigrant, koji ima poslovne veze s Trumpom, a radio je u uredu za ekonomski razvoj New Yorka dok je Giuliani bio gradonačelnik. Sva trojica moraju dostaviti Kongresu sve dokumente koje posjeduju vezane uz ovaj slučaj.

Wall Street Journal upravo u trenutku kad pišemo ovaj tekst (ponedjeljak navečer) objavljuje kako je državni tajnik Mike Pompeo bio među dužnosnicima koji su 25. srpnja slušali sad već legendarni razgovor Trumpa i Zelenskog što se do sada nije znalo. Ali su zato još u petak zatraženi dokumenti iz State Departmenta.

Iako to ne znači da će doći do promjene u razmišljanju među republikancima, indikativno je da je Mitch McConnell, lider stranačke većine u Senatu, u ponedjeljak izjavio kako će svakako provesti postupak opoziva (u Senatu to izgleda kao sudski proces). Naime, dosad se spekuliralo da bi on mogao pokušati, koristeći razne proceduralne smicalice, onemogućiti ulazak opoziva u Senat.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se dotle beskrajno dobro zabavlja: Zelenski se našao na mukama kako da europskim saveznicima objasni zašto ih je vrijeđao u razgovoru s Trumpom, a SAD opet tone u jednu ozbiljnu unutarnjopolitičku krizu. Što znači da su njemu ruke odriješene za niz drugih aktivnosti. A kad je riječ o objavio transkripta njegovih razgovora s Trumpom, iz Kremlja su poručili da se oni ne bi smjeli objaviti bez uzajamne suglasnosti.

Inače, Trump je u ponedjeljak je pojačao svoje napade na zastupnika Adama Schiffa koji vodi istragu za njegov opoziv, sugerirajući da bi mogao biti uhićen zbog "izdaje".

Trumpov bivši bivši savjetnik za domovinsku sigurnost Tom Bossert rekao je u nedjelju da ga je "duboko uznemirio" Trumpov razgovor sa Zelenskim i da se Trump refereira na "razotkrivenu teoriju zavjere".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:23