Donji dom odobrio produljenje Brexita do 30. lipnja, EU rekla da to treba potvrditi još 27 članica

Još jedan odlučujući dan u britanskom parlamentu koji je označio kraj gorućeg tjedna prekretnice u povijesti Ujedinjene Kraljevine.
Prosvjednici koji se protive ostanku u EU ispred parlamenta tijekom rasprave u četvrtak
 Dylan Martinez / REUTERS

S 413 glasova za i 202 glasa protiv britanski je parlament u četvrtak navečer izglasao odluku o produljenju Članka 50 i odgodi Brexita do 30. lipnja pod uvjetom sklapanja sporazuma. Premijerka Theresa May je tijekom dana ostvarila još jednu pobjedu: parlament je odbacio zahtjev za raspisivanjem drugog referenduma većinom od 334 prema 85 glasova.

Sada je nakon dogovora britanske vlade o produljenju Brexita potrebna odluka Europske unije o tome. Europska komisija je u svom dogovoru odmah nakon glasovanja u britanskom parlamentu naglasila da se produljenje Članka 50 ne odobrava automatski te da bi Europska unija trebala uzeti u obzir i vlastite interese pri odlučivanju o tome hoće li se dogovoriti o produljenju.

- Članak 50 zahtjeva jednoglasni dogovor svih 27 država članica. Sada je na Europskom vijeću da odluči o tome dajući prioritet potrebi da se osigura funkcioniranje institucija EU uzimajući u obzir razloge za i trajanje mogućeg produljenja - objavila je glasnogovrnica Komisije Sophia McBride.

U četvrtak navečer je usvojen zaključak:

Odluka Donjeg doma znači da prima na znanje rezolucije Doma od 12. i 13. ožujka te se u skladu s tim slaže da će vlada nastojati dogovoriti s Europskom unijom 20. ožujka jednokratno produljenje razdoblja navedenog u Članku 50. za razdoblje koje završava 30.lipnja. Slažu se da je odluka donesena u svrhu donošenja potrebnog zakonodavstva za izlazak iz EU. Pojašnjavaju da je vrlo vjerovatno da će Europsko vijeće na sastanku 21. ožujka zahtjevati jasnu svrhu za svako produljenje, ne samo za određivanje njegove duljine, te da bi svako produljenje nakon 30. lipnja zahtjevalo od Ujedinjene Kraljevine da izađe na izbore za Europski parlament u svibnju 2019. godine.

Na glasovanju laburisti predvođeni Jeremyem Corbynom odbili su plan za Brexit Therese May i 'tvrdi Brexit' s odlukom da bi vlada 'trebala pronaći više vremena kako bi pronašla drugo rješenje koje će potvrditi većina'.

- Svi moramo odgovorno raditi na rješavanju kaosa koji smo prouzročili u vladi posljednjih dana – izjavio je Corbyn tijekom sjednice nadodavši da je njihova odgovornost povratiti zajedništvo i riješiti zabrinutost ljudi.

Laburistička zastupnica Stephanie Peacock, koja je glasovala protiv amandmana za drugi referendum, podnijela je ostavku nakon glasovanja smatrajući da je parlament trebao ispoštovati odluku referenduma iz 2016. godine. Nakon nje još tri zastupnika iz redova laburista su podnjeli ostavke iz stranke zbog svoje odluke da ignoriraju upute vodstva da se suzdrže od glasovanja o tome hoće li ili neće raspisati drugi referendum.

Nedugo nakon glasovanja britanski ministar financija Philip Hammond je na svom Twitter profilu izjavio da je 's obzirom na političke okolnosti neophodno nastaviti blisko surađivati s najbližim susjedima'.

- Dok je Parlament glasovao kako bi se smanjila vjerojatnost da ćemo doživjeti krah s Brexitom bez dogovora, trenutni kaos pokazuje točno zašto moramo zaustaviti sat, opozvati Članak 50 te s Parlamentom u kolapsu - dati javnosti konačnu riječ o Brexitu - izjavio je gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

Ovog tjedna je odbijen 'tvrdi Brexit', a i odbijen je sporazum Therese May zbog kojeg je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker početkom tjedna na njihovom sastanku u Strasbourgu dao novi ustupak jasno naglasivši da je to posljednji kompromis na koji je Bruxelles spreman.

Michel Barnier, glavni pregovarač EU-a u srijedu je u Europskom parlamentu postavio pitanje bi li EU trebala ponuditi dodatno vrijeme za pregovore dok vodeći dužnosnici drže sve opcije na stolu otvorene pripremajući se za summit lidera sljedećeg tjedna.

- Zašto bismo proširili te rasprave? Rasprava o članku 50 je napravljena i završena. Imamo dogovor o povlačenju. Tamo je, - izjavio je Barnier.

Sada bilo koja država članica iz skupine EU27 ima pravo blokirati produljenje Brexita, no većina diplomata smatra da će se Europska unija složiti s time. No lideri Europske unije nisu još raspravili o tom problemu. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je pozvao čelnike članica EU da budu otvoreni za produljenje i odgodu Brexita kako bi dopustili Ujedinjenoj Kraljevini da ponovno razmisli o svojim pregovorima.

- Tijekom mojih konzultacija uoči sastanka idućeg tjedna pozvat ću EU27 da budu otvoreni za dugotrajno produljenje ako Ujedinjena Kraljevina utvrdi da je potrebno ponovno razmisliti o svojoj strategiji Brexita i izgraditi konsenzus oko njega- izjavio je Tusk na svom Twitter profilu.

Istovremeno Ujedinjena Kraljevina mora 'pokazati vjerodostojno opravdanje za moguće produljenje', rekao je Tuskov glasnogovornik. No, u četvrtak je stigla vijest i da Francuska ne podupire kratku odgodu Brexita samo zato da bi Velika Britanija ponovno pokušala otvoriti pregovore o uvjetima izlaska iz EU-a, rekao je bliski suradnik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Glavni koordinator Europskog parlamenta za Brexit, Guy Verhofstadt, izjavio je kako se protivi 'bilo kakvom produljenju članka 50, čak i za samo 24 sata, ako se ne temelji na jasnoj većini Donjeg doma u korist nečega'.

Europski zastupnici podržali su u srijedu u mjere koje u slučaju Brexita bez dogovora osiguravaju privremenu cestovnu, zračnu i željezničku povezanost EU-a i Ujedinjene Kraljevine, priopćio je Europski parlament. U cestovnom prometu prihvaćene mjere omogućavaju da u slučaju brexita bez dogovora britanski pružatelji usluga cestovnog prijevoza tereta i putnika nastave poslovati u EU-u do kraja 2019., ukoliko Ujedinjena Kraljevina omogući isto pružateljima usluga iz Europske unije.

Mjere vezane za zračni prijevoz, koje će kao i u slučaju cestovnog prometa funkcionirati po principu reciprociteta, omogućavaju da britanske aviokompanije nastave poslovati unutar EU-a, a vrijedit će do ožujka 2020. ili dok na snagu ne stupi sporazum o zračnom prijevozu između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, stoji u priopćenju Europskog parlamenta.

Europski je parlament također podržao i uvođenje privremenog mehanizma kojim će Europska agencija za zračnu sigurnost izdavati sigurnosne certifikate britanskim aviokompanijama.

Europski zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržali i devetomjesečno produljenje valjanosti odobrenja sigurnosti željezničkog prometa, čime se neće prekinuti poslovanje tog sektora između Ujedinjene Kraljevine i EU-a nakon brexita.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:41