Države Europske unije podržale nacrt Sporazuma o Brexitu

Države članice EU-a, među njima i Hrvatska, u ponedjeljak su dale političku potporu nacrtu sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva kojega je u ime Unije dogovorio glavni pregovarač Michel Barnier.
Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić
 Darko Tomas / HANZA MEDIA

- Hrvatskoj je prijedlog sporazuma o povlačenju prihvatljiv, posebno u pogledu prava građana, financijske nagodbe i prijelaznog razdoblja - istaknula je Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova nakon sastanka Vijeća za opće poslove.

Vijeće za Opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica, u ponedjeljak su se sastali u formi 27 članica kako bi raspravljali o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, nakon što je ispregovaran nacrt sporazuma o izlasku i nacrt političke deklaracije o budućim odnosima.

Jedinu rezervu imala je Španjolska koja je rekla da ne može dati potporu nacrtu sporazuma bez novih jamstava u pogledu Gibraltara, teritorija koji pripada Velikoj Britaniji, a na koji Španjolska polaže pravo.

Čelnici 27 zemalja članica okupit će se u nedjelju na izvanrednom summitu u Bruxellesu na kojem bi trebali potvrditi nacrt sporazuma.

Britanska vlada je prihvatila nacrt sporazuma, ali još je upitno hoće li dobiti potporu u parlamentu. Dobar dio zastupnika vladajuće Konzervativne stranke nije zadovoljan predloženim sporazumom i traži da se o njemu još pregovara.

S druge strane, EU27 isključuje mogućnost otvaranja novih pregovora o već dogovorenom  nacrtu sporazuma.

Što se Europske unije tiče, preostaje još riješiti pitanje prijelaznog razdoblja, tijekom kojeg će Britanija nastaviti poštovati europska pravila, ali više neće biti članica niti će moći utjecati na donošenje odluka unutar EU-a. Za sada je predviđeno da prijelazno razdoblje traje do kraja 2020. godine, ali prema diplomatskim izvorima, Barnier navodno namjerava predložiti da se to produlji na dvije godine.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da se prijelazno razdoblje mora u svakom slučaju završiti do sljedećih izbora u Velikoj Britaniji, predviđenih polovicom 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2021 12:10