Crni tjedan na svjetskim burzama zbog epidemije koronavirusa; prijeti li nam nova recesija?

Bio je ovo crni tjedan na Wall Streetu, ali i na europskim i azijskim burzama, zbog čega se strah od recesije svjetskim tržištem proširio baš poput koronavirusa.
Njujorška burza
 Johannes EISELE / AFP

Vrijednost burzovnog indeksa na Wall Streetu pala je za više od 3 posto, dok je prihod državne riznice dosegao rekordno nisku razinu. Najveći udarac osjetile su banke poput JP Morgan Chasea i Bank od America, kojima je vrijednost dionica pala i do 5 posto.

Fed je početkom tjedna, nakon izvanrednog sastanka uprave zbog epidemije koronavirusa, spustio kamatnu stopu za pola posto, a stručnjaci za tržište smatraju da postoji velika šansa da će do početka travnja 2020. godine ponovno spuštati kamatnu stopu. U tom bi scenariju profitne marže još neko vrijeme ostale pod velikim pritiskom volatilnosti tržišta, zbog čega bi bankarski sektor zbog niskih kamatnih stopa mogao najskuplje platiti ovaj tržišni trend.

Dow Jones pao je za 3,6 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,39 posto. Nasdaq indeks pao je za 3,10 posto; na 8.736 boda.

Cijene dionica jučer su pale u svih 11 najvažnijih sektora SAD-a, a najveći pad, onaj od 8,2 posto, zabilježilo je zrakoplovstvo koje strahuje da bi epidemija kompanije mogla koštati više od 130 milijardi dolara. Tzv. 'Index straha' skočio je za više od 7 bodova zato što ulagači žele osigurati svoje portfelje od daljnjeg pada cijena dionica, koji je još uvijek vrlo realan.

Situacija je potaknula investitore da pojačano investiraju u rizične portfelje, zato što oni trenutno imaju veću stopu profita, a osobito su procvjetale investicije u “sigurne” imovine, poput plemenitih kovina, čija vrijednost nastavlja rasti.

Cijena barela nafte pala je za 1,8 posto i trenutno iznosi 50 dolara po barelu.

S druge strane, azijski i europski burzovni indeksi nastavljaju padati zbog straha kojeg je prvenstveno izazvao pad cijena dionica turističkih kompanija zbog panike oko koronavirusa. Investitori strahuju zbog toga što bi ekonomska šteta od epidemije mogla biti znatno teža nego što se prvotno očekivalo. Paneuropski Stoxx 600 indeks jutros je bio u minusu gotovo 2 posto, na 373 boda, čime je poništio ovotjedne gubitke. Londonski FTSE pao je za 2,06 posto, dok je frankfurtski DAX pao za 1.51 posto, a pariški CAC za 1,94 posto. Trenutno niti jedna dionica ne bilježi dobitak, a najveći su pad doživjele cijene talijanskog Prysmiana, koje su zbog epidemije u toj državi pale za više od 9 posto.

Među sektorskim indeksima, najveći je gubitak zabilježio turistički, a cijena dionica pala je za čak 2,7 posto. U tom se sektoru sada vrše korekcije, s obzirom na to da je pao za 20 posto u odnosu na nedavni vrhunac, zato što se širenje zaraze negativno odrazilo na potražnju za putovanjima.

Investitori su uistinu zabrinuti na koji će se način ova kriza odraziti na dva najveća gospodarstva u Aziji: Japan i Južnu Koreju. Rejting agencija Standard & Poor's u petak je objavila upozorenje da bi u tim ekonomijama zbog epidemije mogla nastati praznina vrijedna 211 milijardi dolara, čime bi stopa godišnjeg rasta u Aziji i na Pacifiku pala na svoju najnižu razinu od svjetske financijske krize 2008. godine.

Japanski index TOPIX pao je u za 2,9 posto, dok je jen koji slovi kao “sigurna” valuta, ojačao za 0,3 posto u odnosu na dolar. Njegov je performans od početka 2020. godine među najgorima, a po svemu sudeći pred njim je četvrti uzastopni tjedan gubitka.

Kineski index CSI 300 pao je za 1,5 posto, čime se krajem tjedna zaustavio dvogodišnji rast. S druge strane, vrijednost dionica u Šangaju i Shenzenu bilježe svoj najbolji tjedan u godini, što se objašnjava time da investitori očekuju nove amortizacijske mjere iz Pekinga. Azijska razvojna banka je u petak upozorila da bi zbog epidemije koronavirusa Kina mogla smanjiti očekivani gospodarski rast za čak 1,7 posto. U tom bi se, prilično crnom scenariju, stopa globalnog ekonomskog rasta spustila za čak 0,4 posto, čime bi se izgubilo preko 347 milijardi dolara.

Stručnjaci upozoravaju da treba ostati hladne glave i ne prepustiti se panici, a nisu preporučili ni okretanje riskantnijim portfeljima koji bi moglo dodatno unazaditi tržište kapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:02