EK raspisuje drugi natječaj za infrastrukturu za besplatni WiFi za lokalnu upravu i samoupravu

Europska komisija (EK) je u četvrtak, 4. travnja na WIFI4EU portalu otvoritla drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa WiFi4EU, na koji se mogu prijaviti sve jedinice lokalne samouprave iz Hrvatske koje su se unaprijed registrirale na tom portalu i u prvom pozivu nisu osvojile kupone, priopćeno je u srijedu iz HAKOM-a.
Ilustracija: Korisnik WIFI-a u centru grada
 Tonci Plazibat / CROPIX

WiFi4EU je program u sklopu kojega se dodjeljuju vrijednosni kuponi za izgradnju WiFi infrastrukture na mjestima značajnijeg okupljanja građana, na kojima bi bilo omogućeno besplatno korištenje interneta.

Iz HAKOM-a ističu da će kriterij dodjele vrijednosnog kupona biti redoslijed prijave te da će podijeliti 3.400 vrijednosnih kupona.

Iz Hrvatske se mogu prijaviti lokalne jedinice koje su se unaprijed registrirale na WIFI4EU portalu, a koje nisu osvojile vrijednosni kupon prilikom prvog poziva u studenome prošle godine. Takvih je 216 jedinica lokalne samouprave i one sada imaju priliku za osvajanje tog kupona, poručuju iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti).

Dodaju da je najveći broj vrijednosnih kupona koji zemlja-članica može osvojiti povećan u ovom drugom pozivu s 8 na 15 posto, što iznosi 510 vrijednosnih kupona, ukupne vrijednosti 7,65 milijuna eura.

- Na portalu WiFi4EU se registriralo 440 jedinica lokalne samouprave iz RH, a s obzirom na uspješne prijave u prvom pozivu na kojemu je osvojen najveći mogući broj od 224 vrijednosnih kupona, u drugom pozivu za to priliku imaju  216 jedinica lokalne samouprave - kažu iz HAKOM-a.

Naglašavaju da je ukupni okvirni proračun raspoloživ za prijedloge odabrane na temelju drugog poziva 51 milijun eura na razini EU-a, dok je rok za podnošenje prijava tek jedan dan, odnosno 5. travnja do 17 sati.

Iz HAKOM-a napominju da oni nemaju formalnu ulogu u provedbi inicijative te da će se sredstva dodjeljivati izravno preko EK-a.

Rok trajanja vrijednosnog kupona iznosi 18 mjeseci, što je ujedno i rok za realizaciju i isplatu prijavljenog projekta, pri čemu nije moguća prenamjena korištenja sufinancirane WiFi infrastrukture putem bespovratnih sredstava tijekom razdoblja od tri godine, računajući od operativnog puštanja u rad WiFi mreže.

U prvom krugu dodjele bespovratnih sredstava kroz inicijativu WiFi4EU samo je šest zemalja članica EU osvojilo maksimalni broj vaučera, 224, ukupne vrijednosti 3,36 milijuna eura po zemlji, među kojima je bila i Hrvatska.

O velikom zanimanju za taj prvi natječaj govori i podatak da je posljednji, 224. dobitnik vrijednosnog kupona iz Hrvatske to osvojio u 29. sekundi od otvaranja natječaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2021 13:46