Ambiciozan plan

EU Zakonom o digitalnim uslugama tehno divove planira globiti s 10 posto godišnjih prihoda

Zakonski paket izvršne potpredsjednice Vestager i povjerenika Bretona smatra se najvećom reformom sektora u posljednjih 20 godina
European Executive Vice-President Margrethe Vestager (L) and European Commissioner for Internal Market and Services Thierry Breton gives a joint press conference on the Data Governance Act at the European Commission in Brussels on November 25, 2020. (Photo by STEPHANIE LECOCQ/POOL/AFP)
 Stephanie Lecocq

Europski parlament i Vijeće EU ovoga su ponedjeljka postigli dogovor oko novog političkog sporazuma kojim će se ubrzati digitalna transformacija Europske unije. Zakonski paket, koji se smatra najvećom reformom sektora u posljednjih 20 godina, trenutno se nalazi u posljednjoj fazi pravne analize te će službeno biti objavljen u 15.00 sati po lokalnom vremenu, ali je redakcija Euractiva dobila uvid u dokument.

Riječ je o programu Digitalna Europa vrijednom 7,5 milijardi dolara, koji je dio sljedećeg Višegodišnjeg financijskog okvira EU. Na krilima te financijske injekcije, planiraju se odobriti sredstva za projekte pet ključnih tehnoloških područja; razvoj superračunala, umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, naprednih digitalnih vještina te jačanje korištenja digitalnih tehnologija u ekonomiji i društvu.

Njegova glavna zadaća je popuniti jaz između istraživačkog sektora i primjene njihovih zaključaka na tržištu, od čega bi u konačnici najviše trebali profitirati sami građani Europske unije; ponajviše mala i srednja poduzeća.

„Ovaj program jedan je od ključnih instrumenata kojima se planira digitalnom sektoru osigurati da postane motor ekonomskog oporavka nakon pandemije koronavirusa” poručila je izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager, poznata kao carica tržišnog natjecanja, koja je s francuskim kolegom Thierryjem Bretonom proteklih mjeseci vrijedno radila na zakonskom paketu.

Prema informacijama anonimnih izvora, koji zbog tajnosti poslova Europske komisije nisu mogli javno istupiti o problemima s kojima su se povjerenici proteklih mjeseci suočavali, njihova suradnja bila je sve samo ne idilična. Tenzije su najčešće zaiskrile na pitanjima promoviranja europskog interesa u digitalnoj sferi i pristupu Silicijskoj dolini.

Upravo bi oni, naime, mogli platiti najveću cijenu Komisijinog ambicioznog paketa. Po svemu sudeći, tehnološki divovi bi u budućnosti za kršenje odredbi Zakona o digitalnim uslugama mogli biti kažnjeni s 10 posto svoje godišnje zarade. Također, prema novom bi se okviru Europsku uniju trebalo obavijestiti o svim planovima spajanja kojima bi se moglo narušiti tržišno natjecanje. Kompanijama bi se, za veća kršenja odredbi, mogao zabraniti i pristup zajedničkom tržištu EU, a očekuje se i da dijele određene tipove informacija i podataka sa svojim glavnim konkurentima.

Dokument u cijelosti pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:59