Nema ratifikacije

Europska unija se okreće Indiji, suradnja s Pekingom stavljena "na led"

Još veći odmak od politike bliskih veza s Kinom očekuje se krajem ove godine u slučaju da njemački Zeleni uđu u vladu
Odluku je priopćio potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis
 Yves Herman/AFP

Europska unija okreće se trgovini s Indijom, a suradnju s Kinom stavlja na led. To je sada više nego jasno nakon objave Europske komisije da, doduše privremeno, zaustavlja ratifikaciju sporazuma o ulaganju između EU i Kine te informacije da će u subotu Ursula von der Leyen i Charles Michel s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarati na virtualnom summitu s indijskim premijerom Narendrom Modijem o revitalizaciji sporazuma o slobodnoj trgovini između Indije i EU.

Čelnici Europske unije u utorak su objasnili da su novi koraci kojima su dodatno zahladili odnose s Kinom i ograničili mogućnost da dublje prodre na europsko tržište bili nužni kako EU ne bi došla u podređen položaj naspram zemlje koju smatra "sustavnim rivalom", kako je to formulirala u utorak povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Odluku o privremenom stopiranju sporazuma, koji je nakon godina pregovora s Pekingom napokon bio sastavljen u prosincu i koji su zdušno gurali Njemačka i multinacionalne kompanije, priopćio je povjerenik EK za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Budući događaji

"To smo učinili kako bismo osvijestili činjenicu da trenutačna situacija s europskim sankcijama Kini i kineskim protusankcijama europskim stranama, uključujući i one protiv članova Europskog parlamenta, ne pomaže ratifikaciji sporazuma", naveo je u priopćenju agenciji AFP. Što će se dalje događati, ovisi o razvoju situacije u odnosima s Kinom, poručio je povjerenik Dombrovskis.

Ovaj je sporazum, doduše, već četiri mjeseca upitan zbog sve lošijih odnosa europskih prijestolnica s Pekingom. Kako je u svojoj analizi naveo Bloomberg, tenzije s Kinom ovom odlukom EK došle su do točke ključanja, a odluka pokazuje da se Europa stavila na stranu američkog predsjednika Joea Bidena koji je poveo oštru politiku prema najvećem američkom rivalu nakon što je došao u Ovalni ured.

Živahni pobornik

Međutim, najveći odmak od politike bliskih veza s Kinom očekuje se pred kraj ove godine ako njemački Zeleni uđu u vladu nakon izbora u rujnu, za što imaju dobre šanse. Njemački Zeleni, koji jako dobro stoje u anketama, skeptični su prema jačanju veza s Kinom i protiv "pretjerano merkantilističke politike Angele Merkel".

Druge prijestolnice također se sve više okreću protiv Kine. Talijanska vlada, ističe Bloomberg, prometnula se od živahnog pobornika inicijative "Jedan pojas, jedan put", što je projekt kineskog predsjednika Xi Jinpinga, u zemlju koja blokira planirane akvizicije kineskih kompanija. U Francuskoj kineski veleposlanik nije došao na razgovor s tamošnjom vladom na koji je bio pozvan u ožujku, navodeći da ima druge obaveze.

Najveći europski igrači ovaj se tjedan susreću s Bidenovim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom na sastanku zemalja G7 u Londonu, a Blinken je jasno stavio do znanja da dolazi kako bi popravio odnose nakon štete koju je sa starim saveznicima izazvao bivši predsjednik Donald Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2021 09:13