Europski parlament odbio početak pregovora o slobodnoj trgovini s SAD-om

Europski parlament ovoga je tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odlučno odbio rezoluciju kojom bi službeno započeli pregovori o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i američki predsjednik Donald Trump
 Joshua Roberts / REUTERS

Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama, popularno zvanim TTIP, trebale su se ukinuti carine na uvoz industrijskih proizvoda s ključnim trgovinskim partnerom EU.

Zastupnici Europskog parlamenta posljednjih su mjeseci bili podijeljeni oko odluke treba li EU sjesti za pregovarački stol s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, čiji je trgovinski rat i nametanje carina na uvoz aluminija i čelika iz Europe dodatno zaoštrio odnose na relaciji Bruxelles-Washington. Nacrt sporazuma načelno podupiru stranke desnoga centra, a oštro mu se protive lijeve struje Europskog parlamenta.

Nekolicina kritičara trgovinskog sporazuma strahuje da se Trump sprema uvesti carine na uvoz europskih automobila kao mjeru kojom želi izvršiti pritisak na Europu da 'otvori tržište američkim farmerima', kojima je to onemogućila kao protumjeru udarcu kojeg su američke sankcije zadale europskom tržištu.

Gordon Sondland, američki veleposlanik u Bruxellesu, u nekoliko je prilika posljednjih mjeseci upozorio europske dužnosnike da je Trump spreman nametnuti nove carine na uvoz automobila iz EU ako se trgovinski pregovori s Unijom ne 'maknu s mrtve točke'.

Predsjednik parlamentarnog Odbora za trgovinu Bernd Lange smatra da je Europska unija SAD-u već dala mnogo ustupaka te da se u ovom trenutku treba zapitati 'na koliko je ustupaka bio spreman Washington'.

Iako današnja odluka Parlamenta nije obvezujuća za Europsku komisiju, zakonodavno tijelo EU će ipak u konačnici morati odobriti sporazum ako do njega dođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:21