Europski parlament usvojio ambiciozan trgovinski sporazum s Vijetnamom

Na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojen je jedan od “najmodernijih i najambicioznijih” trgovinskih sporazuma sa zemljom u razvoju – Vijetnamom.
Povjerenik Europske komisije za trgovinu Phil Hogan
 Marc DOSSMANN / © European Union 2020 - Source : EP-100112B1

Vijetnam je, nakon Singapura, drugi najveći trgovinski partner Europske unije u Udruženju država jugoistočne Azije (ASEAN). Trgovina robom vrijedna je 47,6 milijardi eura godišnje, a trgovina uslugama 3,6 milijardi eura. Izvoz iz Europske unije u tu zemlju povećava se za 5 do 7 posto godišnje, ali je trgovinski deficit EU s Vijetnamom 2018. godine iznosio 27 milijardi eura.

S 401 glasom za, 192 glasa protiv i 40 suzdržanih usvojen je trgovinski sporazum između EU i Vijetnama koji će poslužiti kao snažan signal u korist slobodne, poštene i recipročne trgovine u vrijeme sve većih protekcionističkih tendencija i izazova za multilateralnu trgovinu utemeljenu na pravima.

- Ovi netom usvojeni najsuvremeniji ugovori predstavljaju jedinstvenu priliku u nastojanjima Europske unije da postane geopolitički čimbenik koji brani multilateralnu trgovinu, odbija protekcionizam i njeguje standarde za rad, okoliš i ljudska prava diljem svijeta. - izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta Geert Bourgeois (ECR).

- Povijest je pokazala da izolacija ne vodi zemlju u promjene. Važno je da naša riječ ima veću težinu nego prije, a to je osobito važno u pitanjima u kojima se ne slažemo poput slobode medija i političkih sloboda – kazao je predsjednik parlamentarnog odbora Bernd Lange (S&D).

Sporazumom će se tijekom narednih deset godina ukinuti gotovo sve carine, među kojima će biti i vodeći proizvodi trgovine poput strojeva, automobila i kemikalija. Europske kompanije će dobiti bolji pristup vijetnamskom tržištu bankarstva, pomorskog prijevoza i poštanskih usluga, a moći će konkurirati i na javnim natječajima koje organiziraju vijetnamska vlada.

Međutim, sporazumom će se zaštititi okoliš, ali će se raditi i na unaprjeđenju društvenog napretka u Vijetnamu. Naime, ta se azijska država potpisivanjem trgovinskog sporazuma obvezuje na primjenu Pariškog klimatskog sporazuma, ali će morati i ratificirati zakone kojima će ukinuti prisilni rad.

U slučaju da dođe do kršenja ljudskih prava, trgovinski sporazum bit će obustavljen.

Vijeće Europske unije narednih tjedana mora formalno usvojiti trgovinski sporazum, nakon čega će ga ratificirati parlamenti država članica EU. Sporazum će na snagu stupiti u onome trenutku kada se stranke međusobno obavijeste da su zadovoljeni svi preduvjeti.

Cijeli tekst trgovinskog sporazuma pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:35