Europski revizori: 'Sredstva EU ne troše se transparentno'

Europski revizorski sud ocijenio je u ponedjeljak da se sredstva koje EU uplaćuje preko nevladinih organizacija za humanitarnu i razvojnu pomoć, zaštitu okoliša, za kulturne i druge projekte ne troši dovoljno transparetno.
Ilustracija: Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker dolazi na tjedni sastanak Komisije
 REUTERS

- Sadašnji sustav klasificiranja organizacija kao nevladinih nije pouzdan, a Europska komisija nema dovoljno detaljne informacije o tome kako se novac troši. Postoji sličan nedostatak jasnoće kada se novac EU-a uplaćuje nevladinim organizacijama neizravno preko tijela Ujedinjenih naroda - navodi se u izvješću Europskog revizorskog suda.

Nevladine organizacije pomažu Komisiji u osmišljavanju, provedbi i nadzoru programa Europske unije u mnogim područjima, poput humanitarne i razvojne pomoći, okoliša, istraživanja i inovacija. Komisija je u razdoblju od 2014. do 2017. godine planirala potrošiti oko 11,3 milijardi eura posredstvom nevladinih organizacija.

- Unija je najveći donator pomoći u svijetu i nevladine organizacije često imaju ključnu ulogu u pružanju te pomoći. Međutim, porezni obveznici EU-a žele se uvjeriti da se njihov novac isplaćuje organizacijama čiji je identitet prikladno utvrđen te da Komisija u cijelosti preuzima odgovornost za utrošena sredstva - izjavila je Annemie Turtelboom, članica Europskog revizorskog suda zadužena za ovo izvješće.

Sud je u okviru ove revizije ispitao transparentnost financijskih sredstava Unije kojima se koriste nevladine organizacije, pri čemu se među ostalim područjima politika posebno usredotočio na vanjsko djelovanje, kao najveće područje u kojem se financijska sredstva EU-a izvršavaju preko nevladinih organizacija. Utvrdio je da određivanje subjekata kao nevladinih organizacija koje je Komisija provela u svojim sustavima nije pouzdano. Procijenio je da je Komisija općenito na transparentan način odabirala projekte koje vode nevladine organizacije. Međutim, kad je riječ o nekima od tijela Ujedinjenih naroda obuhvaćenih revizijom, postupci odabira nevladinih organizacija nisu bili transparentni.

Sud je zaključio da Komisija nije bila dovoljno transparentna u vezi s financijskim sredstvima Europske unije kojima se koriste nevladine organizacije te da su potrebni dodatni napori kako bi se transparentnost povećala. Nadalje, Sud je iznio niz preporuka za povećanje transparentnosti financijskih sredstava EU-a kojima se koriste nevladine organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:27