Francuski parlament usvojio kontroverznu Direktivu o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu

Francuski parlament usvojio je u utorak 23. srpnja reformu o autorskim pravima kako bi zaštitio medije od korištenja njihovih vijesti od strane tehnoloških divova, postavši time prvim nacionalnim zakonodavstvom koje je provelo novi europski zakon.
- Možemo se ponositi time što smo prva država koja je direktivu EU ugradila u državni zakon - izjavio je ministar kulture Franck Riester. Na slici: francuski parlament
 Benoit Tessier / REUTERS

Odluku o preustroju europskog zakonodavstva o autorskim pravima koje je Europski parlament usvojio u ožujku donio je u završnom čitanju donji dom Narodne skupštine.

- Možemo se ponositi time što smo prva država koja je direktivu EU ugradila u državni zakon - izjavio je ministar kulture Franck Riester.

- Ovaj je tekst apsolutno neophodan za našu demokraciju i za opstanak nezavisne i slobodne štampe - dodao je.

Reformu su glasno podržale medijske tvrtke i umjetnici, želeći osigurati prihod od internetskih platformi koje korisnicima omogućuju distribuciju njihovog sadržaja. Međutim, istovremeno su joj se snažno protivili aktivisti za internetsku slobodu te Silicijska dolina, posebice Google, koji stvara ogroman profit od oglašavanja koje se generira uz sadržani materijal.

Vodeći izdavači, uključujući AFP, čvrsto su se zalagali za reformu, smatrajući je hitnim lijekom za očuvanje kvalitetnog novinarstva i za pad zarada tradicionalnih medijskih tvrtki.

U međuvremenu, usvajanje ovih mjera od strane francuskog parlamenta odobrili su i mnogi u izdavačkoj industriji.

Carlo Perrone, predsjednik Udruge Europskih novinskih izdavača (ENPA), rekao je da „Francuska predvodi u provedbi susjednog prava za izdavače medija“, dok je Xavier Bouckaert, predsjednik Europske udruge magazinskih medija (EMMA) izjavio: „Ovime se tiskovnim publikacijama svih vrsta i veličina dodjeljuje pravo na pravedno pregovaranje s internetskim divovima protiv sustavnog i masovnog iskorištavanja medijskog sadržaja.“

Francuski izdavači od sada će morati uspostaviti konzultacije s platformama kao način pregovaranja o licencnim ugovorima. U slučaju da se ne može doći do dogovora, francuska vlada dužna je intervenirati kako bi osigurala da se između dvije strane postigne dogovor.

Članak je u potpunosti preuzet s portala Euractiv.com, a na hrvatski ga je prevela Mia Lui.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:04