Gospodarski forum u Davosu fokusirat će se na pitanje multilateralizma

Sljedećeg tjedna u švicarskom gradu Davosu održat će se Svjetski gospodarski forum na kojem će se raspravljati o novim modelima gospodarske suradnje usred rastućeg pritiska od strane političara i ljudi koji propituju blagodati globalizacije.
Emmanuel Macron i Angela Merkel
 Yves Herman / REUTERS

Više od 3 tisuće ključnih aktera, vodećih poduzetnika, predstavnika nevladinih organizacija te 65 čelnika država sudjelovat će na Svjetskom gospodarskom forumu koji će se održati u švicarskom gradu Davosu od 22. do 25. siječnja. U jeku svjetskog trgovinskog rata i izlaska SAD-a iz Pariškog sporazuma, američki predsjednik Donald Trump i njegov brazilski kolega Jair Bolsonaro stavljaju na kocku multilatelnu suradnju u vrijeme kada globalni rizici obuhvaćaju različite izazove, poput migracija, kibernetičkih prijetnji i terorirzma.

Osim spomenutih izazova, na četverodnevnom forumu u švicarskom odmaralištu raspravljat će se i o novim rješenjima, osobito onima koji se odnose na digitalnu revoluciju. Ovogodišnja tema je 'Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije'.

- Ulazimo u razdoblje duboke globalne nestabilnosti temeljene na tehnološkom raskolu četvrte industrijske revolucije i preustroja geoekonomskih i geopolitičkih snaga – rekao je osnivač i izvršni predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma Klaus Schwab.

- Ovaj četvrti val globalizacije treba biti usmjeren na ljude, stoga treba biti uključiv i održiv – dodao je izvršni predsjednik u poruci sudionicima foruma, jedan od njih bit će i novi krajnje desni predsjednik Brazila Jair Bolsonaro. Od američkog predsjednika Trumpa također se očekivalo da sudjeluje u forumu, ali je otkazao zbog blokade vlade. Francuski predsjednik Emmanuel Macron isto je planirao prisustvovati forumu, ali je svoj dolazak otkazao u posljednjem trenutku zbog eskalacije prosvjeda 'žutih prsluka'.

Europu će predstavljati njemačka kancelarka Angela Merkel, talijanski premijer Giuseppe Conte, španjolski premijer Pedro Sanchez, austrijski kancelar Sebastian Kurz, irski premijer Leo Varadkar, nizozemski premijer Mark Rutte, belgijski premijer Charles Michel, bugarski premijer Bojko Borissov, poljski premijer Mateusz Morawiecki i slovački premijer Peter Pellegrini.

Od drugih svjetskih lidera pojavit će se japanski premijer Shinzo Abe, kineski potpredsjednik Wang Qishan i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Europsku komisiju predstavljat će šesteročlana delegacija predvođena potpredsjednikom Jyrkijem Katainenom.

Glavni pregovarač Europske komisije zadužen za Brexit Michel Barnier, kojega mnogi vide i kao potencijalnog kandidata za čelnu poziciju buduće izvršne vlasti Europske unije, također će prisustvovati na forumu. U Davosu će se susresti sa svojim stranačkim kolegom i vodećim kandidatom Europske pučke stranke Manfredom Weberom.

Forum će se održati u jeku porasta zabrinutosti zbog pada svjetske ekonomije i rizika od nove recesije. Prošle godine neki su sudionici već upozorili na opasnost od izbijanja recesije kroz sljedeće dvije godine, iako je tada svjetsko gospodarstvo još uvijek bilo u porastu a regije su gotovo podjednako doprinosile svjetskoj produkciji.

Ključni akteri i vodeći poduzetnici su na prijašnjim forumima izražavali zabrinutost zbog nestabilnosti koju je pokrenula digitalna revolucija i dugotrajne nejednakosti među razvijenim državama. Na forumu će se pokrenuti mnoge rasprave o usvajanju novih ideja za prilagodbu multilateralnog sustava novim globalnim izazovima.

Jedna od rasprava usredotočit će se na ponovno promišljanje globalnog institucionalnog okvira koji se pojavio u 20. stoljeću, kako bi osigurao nastavak vlastite relevantnost u trenutačnom političko-ekonomskom i socijalnom kontekstu.

Rasprava će se održati za vrijeme reformiranja ključnih institucija globalne trgovine, među kojima će biti i G20 i Svjetska trgovinska organizacija, kojima će se pokušati bolje nositi sa suvremenim problemima.

Čelnici glavnih multilateralnih organizacija, poput UN-a, Svjetske banke, IMF-a, WTO-a, OECD-a i NATO-a, također će prisustvovati na Svjetskom gospodarskom forumu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:31