Grlić Radman: Zeleni plan nova je strategija rasta EU-a

Hrvatsko predsjedništvo EU-a dat će svoj puni doprinos provedbi Europskog zelenog plana, nove strategije rasta EU-a, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman lijevo) i ciparski kolega Nikos Christodoulides
 Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

"Zeleni plan zapravo je naša nova strategija rasta. Strategija čiji je cilj transformiranje EU-a u područje prosperiteta, čiji gospodarski i socijalni razvoj ne nosi sa sobom velike emisije ugljikova dioksida", rekao je ministar Grlić Radman u svom obraćanju na konferenciji na visokoj razini o provedbi Europskog zelenog plana.

Konferenciju, na kojoj se okupilo oko 400 sudionika, organizirala je Europska komisija. Domaćin konferencije je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Ministar Grlić Radman je istaknuo da će pitanje provedbe Zelenog plana biti tema nekoliko sastanaka u različitim formatima Vijeća EU-a pod hrvatskim predsjedanjem.

Dodao je da ispunjavanje cilja o klimatskoj neutralnosti do 2050. neće biti lagana zadaća, pri čemu se mora paziti da nitko ne ostane po strani.

"Ne možemo ignorirati različite okolnosti u državama članicama, svi smo toga svjesni. Nisu sve države članice u istoj poziciji niti imaju iste mogućnosti za odgovor na ove izazove i zato moramo djelovati jedinstveno, zajedno s Komisijom i nijednu zemlju ne smijemo ostaviti po strani", rekao je ministar.

I Frans Timmermans u svom je govoru istaknuo socijalnu dimenziju Zelenog plana. "Moramo pokazati solidarnost s ljudima i regijama koje su uvelike ovisne o ugljenu. Ne bude li Zeleni plan socijalan, neće biti ni Zelenog plana", rekao je Timmermans.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2021 07:07