"Zeleni balon"

Hrvatska među zemljama koje su blokirale Timmermansov Zakon o zelenom financiranju

Države južne i istočne Europe Komisiji su poslale otvoreno pismo u kojem su izrazile zabrinutost zbog nepovoljnog položaja
Izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans
 Laurie Dieffembacq

Europska komisija bila je primorana odgoditi implementaciju paketa za zeleno financiranje zbog pritužbi nekolicine država članica, među kojima je bila i Republika Hrvatska.

Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Grčka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunjska i Slovačka poslale su otvoreno pismo Europskoj komisiji u kojem su izrazile zabrinutost zbog činjenice da se u nacrtu zakona prirodnom plinu oduzeo status „tranzicijskog goriva”, čime smatraju da se države južne i istočne Europe stavilo u nepovoljnu poziciju pri evaluaciji kompanija u koje bi investitori trebali investirati svoj kapital.

Naime, riječ je o zakonskom paketu kojeg je Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik Europske komisije, predstavio 20. studenog i kojim je EU trebala postati „prvi promotor zelenih ekonomskih aktivnosti na svijetu”. Komisija je predstavila smjernice za zeleno gospodarstvo, kojima se evaluira ekologija u poslovanju europskih kompanija. One firme koje ulože najveći trud u borbi protiv klimatskih promjena, tom logikom dolaze na vrh Komisijinog popisa kompanija u koje bi privatni investitori trebali investirati svoj kapital.

Europska komisija nadala se da će tim smjernicama potaknuti kompanije da ekološku tranziciju stave u 'višu brzinu', no javna rasprava je 18. prosinca završila s više od 46.591 primjedbom izloženom na više od tisuću stranica teksta, zbog čega je implementacija zakonskog paketa bila do daljnjega odgođena.

„Kolege trenutno procjenjuju opseg i prirodu primjedbi, što će biti vrlo izazovno s obzirom na njihov veliki broj” objasnio je redakciji Euractiva Daniel Sheridan Ferrie, glasnogovornik Europske komisije za bankarstvo i financijske usluge, ne želeći specificirati kada bi se mogla očekivati ažurirana verzija nacrta.

Iako diplomatski izvori iz Bruxellesa tvrde da su južne i istočne članice EU bile daleko najglasnije u borbi protiv aktualne verzije nacrta zakona, ističu da su svoje primjedbe Komisiji uputile sve europske zemlje i interesne grupacije diljem kontinenta. Štoviše, svoje je zadovoljstvo izrazila i jedna prominentna njemačka kompanija, upozorivši nadležno ministarstvo da Komisijine smjernice zadovoljava samo dva posto tvrtki DAX-a.

Zabrinutost njemačkih poduzetnika potvrdio je i Yves Mersh, luksemburški predstavnik u izvršnom odboru Europske središnje banke.

- Klimatsku promjenu ne možemo zaustaviti tako da ugušimo cijele grane gospodarstva - upozorio je Mersh, dodavši kako se takvom politikom stvara 'zeleni balon' kojim raste jaz između ciljeva EU i njihove realne provedbe.

Europska komisija trenutno radi na korekciji nacrta, a prema neslužbenim informacijama koje je Euractiv dobio od briselskih diplomatskih izvora, ažurirana bi verzija mogla biti dostupna već 26. siječnja.

U tom bi slučaju članice na sastanku do sredine veljače mogle birati između dvije opcije; prihvatiti prijedlog bez novih promjena ili jednoglasno odbiti cijeli dokument.

Valja napomenuti kako bi konačni blagoslov trebao dati i Europski parlament koji je jednako skeptičan oko trenutnog nacrta zakona. Naime, dok zastupnici iz redova južnih i istočnih država članica također pokušavaju vršiti pritisak na Komisiju, smatrajući da ih smjernice stavljaju u nepovoljan položaj, njihovi kolege iz redova Zelenih i Ujedinjene ljevice prijedlog smatraju nedovoljno ambicioznim.

(prevela i uredila Tea Trubić Macan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:12