Hrvatska potpisala izjavu za novu regulaciju EU o tržišnom natjecanju

Ukupno 19 vlada država članica Europske unije predložilo je nadopunjavanje protumonopolskih regulativa EU-a u svrhu pojednostavljenja poslovanja europskih industrijskih divova koji su se kadri nositi s 'žestokom konkurencijom' iz SAD-a i Kine.
Andrej Plenković
 Alastair Grant / REUTERS

Nakon ministarskog sastanka koji se ovoga utorka održao u Parizu, predstavnici 19 država članica apelirali su na 'novi politički poticaj' koji bi osigurao da europska industrija ostane konkurentna na globalnoj razini.

Kao dio nove deklarativne strategije, vlade dotičnih 19 država napravit će prijedloge za sljedeću Europsku komisiju koja će biti imenovana nakon predstojećih europarlamentarnih izbora koji će se održati u svibnju 2019. godine.

Jedna od njihovih glavnih ideja je 'prepoznavanje mogućeg razvoja regulativa za suzbijanje monopola koja bi više u obzir uzimala međunarodno tržište i konkurenciju u analizi spajanja', stoji u posljednjem priopćenju.

Francuska i Njemačka posljednjih su mjeseci branile pogranična spajanja velikih nacionalnih tvrtki kako bi se oformili europski 'divovi'. Međutim, Komisija je uobičajeno oprezna u tom pogledu, strahujući da će 'ohladiti' konkurenciju na jedinstvenom tržištu.

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager u utorak je izrazila zabrinutost za planove spajanja njemačkog Siemensa i francuskog Alstoma, kojim bi se stvorio europski željeznički div.

Novinari su na konferenciji od povjerenice tražili komentar tog spajanja, na što je odgovorila da 'neće pogriješiti ako kaže da su zabrinuti po pitanju razvoja vlakova visoke brzine, zato što je jako važno za Europu da se isto tako razvija na tom polju'.

No, neke nacionalne vlade se ne slažu.

- Ako se želimo nositi s konkurencijom, posebice s kineskim divovima, moramo udružiti naše europske snage - rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire braneći spajanja u komentarima za Financial Times.

Očekuje se da će se danas tijekom dana sastati Le Maire i Vestager u Bruxellesu.

Francuski ministar će se sastati i s povjerenikom Europske komisije zaduženim za eurozonu Valdisom Dombrovskisom te s povjerenikom za ekonomske poslove Pierreom Moscovicijem.

Le Maire će objasniti da Francuska planira ispuniti zadane ciljeve za proračunski deficit unatoč novim planovima potrošnje najavljenim nakon prosvjeda 'žutih prsluka'.

'Djelovati brzo'

Izjavu o industriji 19 država članica potpisale su Francuska, Austrija, Hrvatska, Češka, Estonija, Finska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Španjolska. Oni tvrde da Europa 'mora djelovati brzo kako bi zadržala konkurentnost i suočila se sa žestokom konkurencijom' koja dolazi iz drugih velikih ekonomija s aktivnim industrijskim strategijama.

Kako bi se to učinilo, apeliraju na EU da usvoji 'sveobuhvatnu' i 'deklarativnu' industrijsku strategiju koja u obzir uzima specifične potrebe industrija i pojedinih regija.

Države članice složile su se kako bi nova Komisija trebala predložiti ovu ambicioznu industrijsku strategiju 'čim prije kada se ona uspostavi' sljedeće jeseni. Plan bi trebao uključivati pokazatelje nadgledanja o učinjenom napretku. Prije toga, blok bi trebao prepoznati lance europskih strateških vrijednosti 'postavljajući na prvo mjesto one što izravnije povezane s poboljšanjem globalne produktivnosti, borbu protiv klimatskih promjena i unaprjeđenje tehnološkog razvoja'.

Za svaku pojedinu kariku tog lanca strateških vrijednosti namijenit će se po jedan akcijski plan. Ti planovi bit će poduprti EU fondovima i podržani iz različitih kuteva određenih politika, uključujući konkurentnost, inovacije, digitalizaciju, energetiku, trgovinu i oporezivanje.

Francuska i Njemačka najavile su u utorak kako će za početak povećati svoju industrijsku suradnju u tri ključna područja: proizvodnji baterija u Europi, razornim inovacijama i umjetnoj inteligenciji.

Komisija je također u utorak odobrila savez Francuza, Nijemaca, Talijana i Britanaca koji će financirati 1.75 milijardi eura vrijedno istraživanje i inovacije na polju mikroelektronike.

Ovaj članak u cijelosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:34