Italija usvojila paket poticaja za pomoć ekonomiji i građanima vrijedan 55 milijardi eura

Napokon se zna što i kako Italija kani s obećanih 55 milijardi eura pomoći privredi i građanima radi prevladavanja ekonomske krize izazvane pandemijom zaraze covid 19 (nešto manje se zna kada, jer država nikada nije bila revna u isplati, neće zar ni sada). To objašnjava najnoviji vladin dekret „Pokreni Italiju“ od 256 članaka na 464 stranice, štivo za minimalnih šest sati pažljiva čitanja.
Talijanski premijer Giuseppe Conte
 FABIO FRUSTACI / AFP

Po znatnosti ukupne svote i po opsežnosti mjera to nije uobičajeni vladin dekret, to nije čak ni rebalans državnog proračuna, nego cijeli jedan novi državni proračun, donesen bez rasprave u Parlamentu, odlukom jedne zapravo slučajne vlade – jer je tako diktirala nepredvidiva teška situacija.

Dugo najavljivani travanjski dekret tako se izlegao tek duboko u svibnju, u srijedu uvečer, nakon ogorčenog natezanja partnera u vladinoj koaliciji. Zakačile su se Živa Italija bivšeg premijera Mattea Renzija i PoKret 5 zvjezdica, koji privremeno vodi Vito Crimi, a sedativna akcija je pripala Demokratskoj stranci čiji je tajnik Nicola Zingaretti, rekonvalescent od covida, stišao usplamtjele strasti prijetnjom da nakon sadašnje vlade slijede samo izbori.

Zvjezdice su izgubile podršku polovice birača koji su im na preklanjskim izborima osigurali relativnu većinu od 33 posto, a Renzi nije siguran hoće li na sljedećim izborima uopće prijeći prag, dok sve njih iza ugla čeka suverenistička Liga razjarenoga Mattea Salvinija, ispaloga iz vlade vlastitim pogrešnim proračunom. U strahu od njega nastala je sadašnja vladina koalicija rogova u vreći i zapravo slučajna druga vlada Giuseppea Contea, kojoj je, eto, palo u zadatak, prvo, pokrpati užasne rupe i, drugo, izmisliti odskočnu dasku za ponovni uzlet, na koji aludira i naslov dekreta.

Naravno, tek će budućnost pokazati realan doseg i učinak mjera uvrštenih u dekret. On stupa na snagu odmah, netom je u četvrtak objavljen u Službenim novinama, ali – da bi ostao na snazi – mora u Parlamentu biti konvertiran u zakon. To će biti vesela rasprava.

Evo, dakle, nekih od glavnih mjera:
  • Mali i srednji privatni poduzetnici (s prihodima do 250 milijuna eura godišnje) neće platiti lipanjsku ratu poreza, kada na obračun stiže saldo za prošlu godinu i akontacija za ovu. Iznos nije odgođen, nego oprošten. Posrijedi je 15-22 posto jednogodišnje bruto zarade. Oslobođeni su ovogodišnjeg poreza na nekretnine i djelatnosti u turizmu (hoteli, hosteli, kampovi, kupališta itd.). Ugostitelji neće platiti porez na korištenje javnih površina (štekata) od 1 svibnja do 31 listopada ove godine.
  • Uplata poreza za fizičke osobe i PDV odgođeni su za rujan za sve koji su lani zaradili manje od 50 milijuna i koji su u ožujku i travnju fakturirali barem 33 posto manje nego lani u istom razdoblju.
  • Onima koji su u travnju fakturirali 33 posto manje nego lani u istome mjesecu stiže državna pomoć u iznosu od 1000 do 50.000 eura.
  • Poslanima na „čekanje“ produljeno je to pravo.

Zvjezdice su, nakon teške borbe, popustile i dopustile da se na šest mjeseci produlje dozvole boravka za 200.000 imigranata koji rade kao težaci u poljodjelstvu, kućne pomoćnice odnosno dadilje starima i nemoćnima. Prevladao je zaključak da nitko od Talijana neće ići raditi te poslove, da to ne ugrožava zaposlenost, a da bi bacanje u ilegalu te ionako izrabljene radne snage samo nju gurnulo dublje u kandže organiziranog kriminala. Na toj odluci se dekret kiselio barem tjedan dana više nego je bilo nužno.

Odobren je nov i oveći ekobonus: 110 posto troškova uloženih do kraja 2022 u energetsku djelotvornost i sigurnost objekata u vlasništvu fizičkih osoba u zajedničkim zgradama.

Za brigu o djeci do 12 godina (i za stariju ako su invalidna) stiže po 1200 eura (za „babysitting“ dok roditelji rade, a ne mogu djecu „parkirati“ u obdanište odnosno školu).

Što je nejasno?

Prvo, kada će država što platiti (za poreze je jedino jednostavno: obveznik samo ne plati, i kvit posla).

Drugo, i puno bolnije: tko će i kada platiti tih 55 milijardi? Dakako: građani. I ono što daje Italija, a i ono što daje Unija (jer Italija pripada u članice dužne platiti više nego dobivaju). Jedina neposredna korist mogla bi biti beskamatnost.

Izvan dekreta, ali istodobno, Talijani su doznali da se nogometno prvenstvo vraća 13 lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2020 08:09