Iz europskog proračuna je zloupotrebljeno 371 milijuna eura, a Mađarska je na prvom mjestu

Prema godišnjem izvješću Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) objavljenom u utorak, Mađarska je država s najviše zatvorenih istraga zbog zloupotrebe EU sredstava iz europskog proračuna.
Prosvjedni plakat ispred Europskog parlamenta u Bruxellesu koji prikazuje mađarskoj premijera Viktora Orbana s natpisom: 'Prvo je samo htio naš novac, a sada rizikuje jedinstvo Europe', Bruxelles, 6. studeni, 2018.
 Francois Lenoir / REUTERS

OLAF je organizacija koja istražuje pravilno korištenje sredstava iz zajedničkog proračuna EU-a i otkriva zloupotrebe u financiranju projekata iz fondova u različitim područjima interesa poput istraživanja, poljoprivrede, socijalnim politikama. Uz istraživanje prijevara, OLAF igra aktivnu ulogu u razvoju politika Europske unije za borbu protiv prijevara.

- Rezultati OLAF-a pokazuju važnost našeg rada. Štitimo ne samo financijske interese EU-a, nego i zdravlje i dobrobit europskih građana - rekao je generalni direktor OLAF-a Ville Itälä.

Prema OLAF-u u 2018. godini zloupotrebljeno je sveukupno 371 milijun eura iz europskog proračuna u državama članicama koje se moraju vratiti. OLAF je zaključio 167 istraga i izdao je 256 preporuka nacionlanim i EU tijelima.

Na popisu iz 2018. godine OLAF je zaključio devet slučajeva u Mađarskoj i u sedam slučajeva je ustvrdio nepravilnosti. Kroz četiri godine OLAF je zaključio 52 istrage za zloupotrebu sredstava u Mađarskoj i preporučio Europskoj komisiji da povrati 3,84 posto izvršenih uplata u okviru strukturalnih i poljoprivrednih fondova.

Mađarska je vlada još 2017. godine našla pod strogim kontrolom zbog sumnje na nepravilnosti u upravljanju fondovima EU. Neke od istraga su pokrenute protiv zeta mađarskog premijera Viktora Orbana, no mađarska policija ju je protekle godine zatvorila rekavši da nema dokaza da je počinjena zločin u 35 projekata vezanih za postavljanje rasvjete u javnom prostoru.

Bivša njemačka europarlamentarka Ingeborg Grassle, koja je u vrijeme predsjedala parlamentarnim odborom za nadziranje korištenja EU fondova, u siječnju je koristila način na koji Orbanova vlada koristi sredstva EU.

Grassle je rekao Mađarskoj 'ima problema s prijevarom, korupcijom, ljudima koji su nadmetanjem i činjenicom da pravosudni sustav ne želi baviti zločinima, jer ih štite'.

Na drugom mjestu po broju sredstava koja se moraju povratiti u proračun EU je Slovačka koja mora vratiti 2,29 posto sredstava jer je 14 istraga otkrilo neku vrstu nepravilnosti u financiranju. U Rumunjskoj je proveden najveći broj ispitivanja zloupotrebe, njih čak 66, ali OLAF je preporučio da mora povratiti samo 0,4 posto uplata. U Hrvatskoj su uočene u tom periodu dvije prijevare te mora povratiti 0,3 posto sredstava.

Grčka je ove godine na drugom mjestu s osam istraga i šest slučajeva u kojima su pronađene nepravilnosti, Poljska s također šest istraga, ali samo tri preporuke za praćenje.

U Rumunjskoj, Bugarskoj, Italiji i Češkoj Republici OLAF je zatvorio četiri ispitivanja i otkrio po dvije nepravilnosti. U Hrvatskoj pak su zatvorena dva, a u oba slučajeva su pronađene nepravilnosti.

Analizom slučajeva prijevare OLAF je razotkrio najčešće trendove u zloupotrebi novca EU. Među njima su: osnivanje lažnih tvrtki i prikrivanje krivotvorenih poslovnih transakcija, prijevara u promociji poljoprivrednih proizvoda te izbjegavanje plaćanja carinskih pristojbi kroz međunarodni kriminal.

Kada se utvrde nepravilnosti OLAF djeluje kao posrednik između države i Komisije koja tada mora poduzeti mjere za povrat zloupotrebljenog novca. Također, OLAF može dati pravne preporuke nacionalnim tijelima za istraživanje pojedinih slučajeva. Međutim nacionalne vlasti moraju odlučiti hoće li istražiti i pokrenuti postupke u ciljanim slučajevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:24