Jedna od vodećih švedskih banaka na čelnu poziciju postavlja ženu

Švedska banka Svenska Handelsbanken AB po prvi put u povijesti postavlja ženu na čelnu poziciju.
Carina Akerstrom cijeli život radi u Handelsbanken
 Svenska Handelsbanken AB / Svenska Handelsbanken AB

Carina Akerstrom (56) do kraja ožujka zamijenit će bivšeg glavnog izvršnog predsjednika (CEO) Andersa Bouvina.

Uspješna Šveđanka preuzet će kormilo jedne od najvećih švedskih banaka na vrhuncu krize poslovanja. Glavni razlog odlaska prijašnjeg CEO-a upravo je nezadovoljstvo uprave njegovim radom i nepostignutim poslovnim ciljevima.

Akerstrom je dugogodišnja zaposlenica Handelsbankena te je od 1986. godine radila na poziciji zamjenice glavnog izvršnog predsjednika. Bila je odgovorna za vođenje suradnje s velikim korporacijama i ukupnog poslovanja vezanog za područje Stockholma.

Pred njom je sada težak zadatak rezanja troškova i provođenja niza strateških mjera koje će digitalizirati banku koja poprilično zaostaje za konkurencijom u tom sektoru.

Prošle godine najavili su automatizaciju funkcija te gubitak 1600 radnih mjesta do 2022. godine.

U godinu dana cijene dionica banke pala su za ukupno 12 posto, a uzrok toga je njihova ekspanzija na tržište u Ujedinjenoj Kraljevini koje je pogođeno Brexitom.

U 2017. godini izgubili su zajmove nakon što su surađivali s britanskom građevinskom tvrtkom koja je u tijeku suradnje propala. Tada ih je Uprava za financijsko djelovanje upozorila na 'ozbiljne slabosti' u sustavu za borbu protiv financijskog kriminala.

Posljednji u nizu skandala koji potresa Handelsbanken je o optužbama za seksualno zlostavljanje unutar banke. Naime, dva bankara na upravljačkim pozicijama optužena su za zlostavljanje te je pokrenuta unutarnja istraga. U međuvremenu dvojica osumnjičenika su podnijela ostavku.

Ovog mjeseca predložene su mjere smanjenja isplata dividendi za 2018. godinu zbog lošeg izvješća o poslovanju za istu godinu u kojoj su prihodi porasli za 5 posto, a troškovi za 10 posto.

Carina Akerstrom nije jedina žena u Švedskoj u bankarskom sektoru koja drži visoku upravljačku poziciju. Još tri banke imaju ženu na poziciji CEO-a, radi se o Svedbanku, Danske Bank Sweden-u i SEB-u.

No, Europa u cjelini još uvijek zaostaje u pogledu rodne ravnopravnosti u bankarskom sektoru. Velika većina najistaknutijih europskih banaka na poziciji glavnog izvršnog predsjednika ima muškarce. Iznimka je tek banka Santander gdje je na čelu grupacije Ana Patricia Botin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:41