Johnson priprema zakon za oporavak britanskog gospodarstva

Downing Street priprema nacrt ''Zakona za veliki oporavak'' kao odgovor na sve veću zabrinutost da će se Britanija suočiti s masovnom nezaposlenošću dok bude izlazila iz krize koronavirusa.
Britanski premijer Boris Johnson
 ANDREW PARSONS / AFP

Premijer Boris Johnson je rekao ministrima da smisle ideje kako pomoći tvrtkama da se prilagode na kaos uzrokovan pandemijom. Prema nekim prijedlozima promijenit će se zakon o radu trgovina nedjeljom koji će omogućiti da trgovine ostanu otvorene cijeli dan. Kafići i pubovi dobiti će odobrenje za posluživanje hrane i pića vani, pod planovima za jačanje ekonomije, prema izvješću the Timesa.

Supermarketi su do sada radili do šest sati, a prema novom nacrtu vlada koji omogućiti da rade i dulje. Boris Johnson i Dominic Cummings, glavni savjetnik premijera, zalažu se za taj korak, koji također podržava ministar financija Rishi Sunak i ministar poslovanja Alok Sharma.

Planovi Zakona bit će najvjerojatnije predstavljeni u srpnju uz tzv.,,mini’’ proračun. Vladini izvori naveli su da, unatoč strašnom utjecaju zatvaranja na javne financije, koji bi ove godine mogle povećati deficit na više od 300 milijardi funti, Sunak želi smanjiti poreze kako bi potaknuo potrošnju i poslovna ulaganja. Johnsonov plan za oporavak mogao bi uključiti velike reforme prema njegovoj ideji ‘’revolucije u infrastrukturi’’ koja je zaustavljena tijekom zatvaranja. Ministri vjeruju da će izgradnja novih stambenih objekata, cesta i širokopojasne mreže biti središnji za oporavak.

U međuvremenu, vladini dužnosnici također su dobili upute da osiguraju različite načine na koje će ključne službe moći vršiti svoje djelatnosti pod uvjetima socijalnog distanciranja, javlja Daily Mail.Vlada planira od 15. lipnja postepeno popustiti s oštrim mjerama i ponovno otvoriti sve trgovine.

Vijesti dolaze nakon što je stopa smrtnosti od koronavirusa u zemlji prešla 40,000. Ministar zdravlja Matt Hancock objavio je da će svi pacijenti, posjetitelji i osoblje bolnice morati nositi maske od 15. lipnja, jer je otkriveno da su slučajevi koronavirusa od prošlog tjedna opali za 30 posto.Farmaceutski div AstraZeneca otkrio je da već proizvodi eksperimentalno cjepivo sa sveučilišta Oxford u Indiji, Velikoj Britaniji i Europi usred planiranja distribucije 2 milijarde doza cjepiva već u rujnu.

Istovremeno vlada se suočava sa sve većim kritikama da je njihov odgovor na krizu kasnio u svakom koraku u usporedbi s drugim zemljama. Gotovo 44 posto građana prema rejtingu ne podržava postupke premijera. Najočigledniji primjer je da vlada tek u ponedjeljak 8.lipnja uvodi obaveznu dvotjednu karantenu za sve putnike koji dolaze iz inozemstva kako bi spriječila drugi val. Potez je to koji je izazvao velike kritike zakonodavaca, poslodavaca te posebice zrakoplovnih kompanija među kojima je British Airways zaprijetio pravnim postupkom protiv Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:08