Veliko priznanje

Karlo Ressler postao najmlađim izvjestiteljem i glavnim pregovaračem za proračun u povijesti EU

Europarlamentarac iz redova HDZ-a poseban fokus u proračunu za 2022. planira staviti na pomoć pandemijom najpogođenijim građanima
Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ, EPP)
 Philippe Buissin

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu iz redova HDZ-a Karlo Ressler danas je izabran za izvjestitelja i glavnog pregovarača za proračun Europske unije za 2022. godine, čime je postao najmlađim dužnosnikom koji obnaša tako odgovornu funkciju u povijesti Europskog parlamenta.

Nakon usvajanja rekordnog europskog paketa pomoći i u trenutku kada se očekuju nacionalni planovi oporavka od pandemije, počinju pregovori o godišnjem europskom proračuna za 2022. Kao jedan od najvažnijih načina provođenja svih javnih politika i s osnaženim položajem Parlamenta u proračunskim procedurama, proračun treba pružiti podršku i poticaj europskim građanima i poduzetnicima u krizi bez presedana koja je pogodila cijelu Europu.

- Poseban fokus bit će stavljen na građane koji su najviše pogođeni krizom. U središtu prioriteta bit će digitalna te zelena transformacija, kao i ulaganje u kvalitetna radna mjesta, znanost i istraživanje. U konačnici, proračun mora osigurati da niti jedna generacija, sektor ili regija ne budu zapostavljeni – naglašava Ressler, dodavši da će iduće dvije godine biti ključne za gospodarski i društveni oporavak te ponovno pokretanje europskog gospodarstva i života.

Postupak usvajanja proračuna u prvoj fazi uključuje izradu proračunskih smjernica koje definiraju prioritete europskog financiranja. To je temelj za prijedlog Europske komisije, nakon čega započinju i izravni pregovori s Vijećem. Kroz cijelu godinu traje usuglašavanje unutar Europskog parlamenta i dogovori s europskim agencijama te ostalim dionicima. Ovogodišnji proračun, na kojem je Ressler radio kao izvjestitelj Europske pučke stranke, iznosi 166 milijardi eura, a donošenje proračuna za 2022. očekuje se krajem studenoga.

- Čestitam zastupniku Ressleru na odgovornosti koja mu je povjerena. To je znak da kolege u Europskom parlamentu prepoznaju njegov veliki angažman, znanje i razumijevanje izazova s kojima se Unija suočava – poručila je nekadašnja zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić, koja trenutno obnaša dužnost revizorice na Europskom revizorskom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:06