Lagarde i Središnja banka upozoravaju: Ako se ne spriječi širenje koronavirusa, u Europi bi se mogla ponoviti financijska kriza iz 2008.

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde pozvala je čelnike EU da poduzmu hitne akcije kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa jer u suprotnom prijeti ozbiljno ekonomsko usporavanje i moguća recesija.
Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde
 FREDERICK FLORIN / AFP

Lagarde je čelnicima Europske unije rekla na kasnom konferencijskom pozivu u utorak da će Europa bez koordinirane akcije "vidjeti scenarij koji će mnoge podsjetiti na veliku financijsku krizu iz 2008.", tvrdi osoba upoznata s njezinim komentarima. Uz pravi odgovor, šok će se vjerojatno pokazati privremenim, dodala je.

Njeno upozorenje uslijedilo je samo nekoliko sati prije no što je talijanski premijer Giuseppe Conte objavio da povećava proračun za borbu protiv epidemije koronavirusa u Italiji na 25 milijardi eura kako bi se ublažili utjecaji na gospodarstvo. Conte koji je bio na istom konferencijskom pozivu apelirao je na čelniku EU-a da pokažu istu odlučnost i solidarnost kao i tijekom financijske krize u Europi.

Lagarde je poručila da će Europa doživjeti veliki ekonomski šok ako se ne spriječi širenje epidemije. Pozivi na djelovanje stižu dok se ECB priprema za veliki sastanak u četvrtak kako bi razmotrio pravilan odgovor monetarne politike na koronavirus. Lagarde je najavila da će Europska središnja banka na sastanku poduzeti korake kako bi zaštitila blok od gospodarske i financijske krize. Nakon poziva u utorak, Europska komisija je objavila da stvara investicijski fond vrijedan 25 milijardi eura za suzbijanje epidemije, koji će se platiti iz postojećih resursa. ECB će pak, kako mnogi očekuju, na sutrašnjoj sjednici usvojiti nove poticajne mjere, uključujući vjerojatno novi program financiranja, fokusiran na manja poduzeća, i dodatno sniženje ključnih kamatnih stopa, pretpostavljaju Reuters i Bloomberg.

U utorak, Lagarde je rekla da će daljnje labavljenje monetarne politike biti potpuno učinkovito samo ako se kombinira s dovoljnim fiskalnim poticajem čelnika EU-a, doznalo se iz izvora bliskom raspravi.Također je obećala da će oslabiti državne potpore i proračunska pravila kako bi vladama omogućili spašavanje tvrtki i povećali javnu potrošnju.

Ekonomisti vide opcije ECB-a kao verziju postojećeg programa koji bankama nudi dugoročne kredite s potencijalno negativnim kamatama - što znači da zapravo plaća bankama da posuđuju novac - ako gotovinu pozajmljuju tvrtkama i kućanstvima. To bi se moglo iskoristiti za poticanje kreditiranja malih i srednjih poduzeća u slučaju da novčani tokovi presuše jer virus remeti lance opskrbe, putovanja i potrošnje.

Svojim mjerama bi središnja monetarna institucija eurozone slijedila primjer američkog Feda koji je prošlog tjedna neočekivano snizio ključne kamatne stope za pola postotnog boda, na jedan do 1,25 posto. Za tim je instrumentom danas posegnula i britanska središnja banka, snizivši ih za pola postotnog boda, na 0,25 posto, izvijestila je HINA.

Čelnici EU-a na jučerašnjem su sastanku odlučili poduzeti "sve potrebne mjere", poput odobrenja državne pomoći kompanijama i osnivanja investicijskog fonda vrijednog 25 milijardi dolara, kako bi suzbili ekonomske posljedice epidemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:34