Merkel od Huaweija želi garanciju da neće zloupotrebljavati informacije

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je naglasila da od kineskog tehnološkog diva Huaweija traži garanciju da kompanija neće zloupotrebljavati povjerljive podatke i prosljeđivati ih kineskim vlastima.
Huaweijev dućan, ilustracija
 Aly Song / REUTERS

Merkel je tijekom službenog posjeta Japanu izjavila da zbog sigurnosnih razloga smatra da je ključno razgovarati s kineskom vladom kako 'kompanija ne bi proslijedila povjerljive informacije vladi druge države'.

Njemačka vlada još uvijek nije oformila službeni stav po pitanju Huaweija, stoga još uvijek nije poznato hoće li se pridružiti rastućem popisu država koje odbijaju suradnju s tom tehnološkom kompanijom.

Ujedinjena Kraljevina

Vodeći sigurnosni stručnjak Ujedinjene Kraljevine komentirao je za časopis The Times da je 'uistinu uznemiravajuće što su britanski ministri punih šest godina ignorirali izvješće koje je upozorilo na opasnost od pokušaja kineske infiltracije'.

Izvješće Global Cyber Game objavljeno 2013. godine direktno se odnosilo na telekomunikacijsku infrastrukturu kineskog tehnološkog diva Huawei. Tek nakon što su ostale zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Novog Zelanda ozbiljno pristupile potencijalnoj prijetnji i zabranile korištenje infrastrukture Huaweija, London je rizik odlučio uzeti ozbiljno i razmisliti o promjeni svog pristupa. Naime, izvješće upozorava da je tvrtka Huawei putem svoje tehnološke infrastrukture sustavno sakupljala povjerljive informacije privatnih i javnih korisnika, koje je potom dostavljala kineskim vlastima.

Još 2005. godine, Huawei je postao vodeći dobavljač britanske telekomunikacijske infrastrukture, a radilo se o projektu u vrijednosti od 10 milijardi funta. Iako su tada već postojale prve informacije o riziku kojeg takva odluka podrazumijeva, stručnjaci smatraju da je prije 15 godina presudila želja za tehnološkim razvitkom, zbog čega je strah od moguće špijunaže bio zatomljen.

London je sada promijenio ploču. Zbog sve glasnijih kritika i sve stvarnijeg rizika, Britanski telekom (BT) obustavlja korištenje opreme Huaweija iz svoje glavne 3G i 4G infrastrukture. Naime, uveli su odredbu kojom će britanski stručnjaci nadzirati razvijanje kineskih hardwarea i softwarea tijekom razvijanja 3G i 4G mreže, ali je tu granicu osjetno teže povući u slučaju nove generacije 5G, zbog čega ozbiljno razmatra mogućnost potpune zabrane poslovanja Huaweija u toj državi.

Slučaj Češke

Češka se pridružila rastućem popisu zemalja koje ne žele poslovati s kineskim tehnološkim divom Huaweiom.Nakon upozorenja državne agencije za kibernetičku sigurnost o mogućim rizicima, češke su porezne vlasti odlučile isključiti kinesku kompaniju iz javnog natječaja raspisanog s ciljem uspostave portala za porezne prijave vrijednog gotovo 22 milijuna dolara.

Ako češke vlasti službeno potvrde izvješće lista Mlada Fronta Dnes, koji je prvi prenio vijest, ovo bi mogao postati prvi takav slučaj u povijesti te države.

Opasnost od špijunaže

Danska je u ponedjeljak odlučila iz zemlje izbaciti dvojicu zaposlenika Huaweija koji nemaju potrebne dokumente. Te osobe moraju napustiti zemlju, objavili su sigurnosni izvori. Norveška obavještana služba je zaključila kako Kina predstavlja sigurnosnu prijetnju pri čemu je posebno istaknula Huawei kao sredstvo kojim nastoji doći do osjetljivih podataka.

Unatoč tome što ne postoje službeni dokazi da kineske vlasti koriste tehnološku infrastrukturu Huaweija za špijunažu, brojne države su zabrinute zbog rizika vezanog uz kibernetičku sigurnost. Naime, kineska je vlada 2017. godine donijela zakon kojim je odobrila nadzor svojih sugrađana, ali i globalnih aktera. I, što je još važnije, naredila je svojim kompanijama da surađuju s obavještajnim službama. S obzirom na to da su zapadne države počele kineskom proizvođaču nametati sve strože sigurnosne regulative, čelnik tvrtke Liang Hua je tijekom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu najavio da bi mogao preseliti svoju kompaniju u sredinu koja ima 'poticajnije tehnološke uvjete'.

- Smatram da je naša tvrtka patuljak u sukobu između dva diva – izjavio je Ren Zhengfei, osnivač tvrtke, aludirajući pritom na sukob između američke i kineske vlade.

Međutim, unatoč tome što se Huawei želi neometano nastaviti širiti na tržištu, nemoguće je ignorirati činjenicu da je taj 'patuljak' ipak odabrao stranu.

Restrikcije

Nakon što su američke obavještajne službe pronašle poveznicu između osnivača Huaweia Zhengfeia s kineskom komunističkom strankom, američka je administracija zbog straha od špijunaže toj kompaniji zabranila prijavu na državne projekte. Osim SAD-a, s Huaweijom su prekinule suradnju i Australija, Novi Zeland, Izrael i Japan.

Osim već spomenutih Britanaca, tu opciju ozbiljno razmatraju i europske države, među kojima su, osim Češke i Francuska, Poljska te Italija.

EU želi zabraniti Huawei

Istodobno, EU razmatra usvajanje zakonskog amandmana kojim bi se Huaweiju onemogućilo da plasira svoju 5G infrastrukturu državama članicama. Prema navodima četiri EU dužnosnika, Europska komisija planira predstaviti amandman na Zakon o kibernetičkoj sigurnosti koji je bio usvojen 2016. godine, javlja Reuters.

Osim što bi se amandmanom definirala 5G infrastruktura, njime bi se i europskim poduzećima onemogućilo korištenje opreme koja dolazi iz država za koje postoji opravdana sumnja da putem tehnološke infrastrukture špijuniraju. Na taj bi se način, smatraju pravni stručnjaci EU, zakonski prijedlog poopćio na sve strane tehnološke tvrtke, tj. ne bi bio usko vezan na Huawei i Kinu.

- Huawei je spreman raditi na prilagodbi svoje infrastrukture regulativama Europske unije - rekla je glasnogovornica kineske tehnološke kompanije, ponovivši pritom da ne postoji opravdan razlog za zabrinutost oko kibernetičke sigurnosti.

Deutsche Telekom, najveći teleoperater u Europi, ove je srijede predložio paket mjera kojima bi kineskim proizvođačima infrastrukture za 5G mrežu želio omogućiti da zadovolje kriterije nacionalne sigurnosti i opstanu na europskom tržištu.

Amandman, koji je trenutno u izradi, trebale bi u sklopu Europskog vijeća jednoglasno usvojiti sve države članice. S obzirom na to da je Grčka do sada imala običaj blokirati sve prijedloge koji bi narušavali interese Kine u Europskoj uniji, zato što su Kinezi vlasnici luke Pirej, bit će interesantno vidjeti hoće li Atena pristati na ovakvo rješenje. Koje bi trebalo biti ispregovarano u trenutku dok Hrvatska priprema susret na vrhu zemalja Srednje i Jugoistočne Europe s Kinom - 16+1. U Bruxellesu mnogi smatraju da taj mehanizam suradnje predstavlja prikriveni pokušaj Kine da utječe na formiranje europskih politika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:25