Energetski pritisak

Nafta porasla za 4%, financijska tržiša u rastu, ali oprezna zbog inflacije

Sve se više središnjih banaka kako prenose izvori iz tog sustava, priprema za smanjenje monetarnih poticaja što zabrinjava ulagače
(FILES) In this file photo taken on September 18, 2021, an oil tanker carrying fuel oil from Iraq, is seen anchored near the Zahrani power plant in Zahrani near the southern Lebanese city of Sidon (Saida). - Lebanon was plunged into a total blackout today after two main power stations went offline because they ran out of fuel, the state electricity corporation said. (Photo by Mahmoud ZAYYAT/AFP)
 Mahmoud Zayyat

Nafta je na svjetskom tržištu poskupila i prošloga tjedna, petoga zaredom, za otprilike 4 posto, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula novu najvišu razinu u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati.

Uz poteškoće u opskrbnim lancima, rast cijene energenata je glavni akcelerator inflacije i prijetnja globalnom ekonomskom oporavku.

Na europskim burzama na početku tjedna najvažniji indeksi blago su oslabili, ali rastuće cijene sirovina podupiru rast cijena dionica naftnih i rudarskih kompanija.

Strahovi od inflacije pritišću cijene u ostalim dioničkim sektorima.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 10 sati kliznuo je 0,15 posto, na 456,5 bodova, a pritom su najviše pale cijene dionica u turističkom sektoru.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,23 posto, na 7.111 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio je 0,17 posto, 15.179 bodova, a pariški CAC za 0,32 posto, na 6.536 bodova,

Nedavne poplave u kineskoj pokrajini Shaanxi, iz kojeg inače stižu velike količine ugljena, intenzivira strahove i od mogućih nedostatnih isporuka ugljena.

Najveća pojedinačna gubitnica bila je dionica britanske on-line modne tvrtke Asos, čija je cijena potonula za više od 14 posto, nakon upozorenja da bi joj visoki troškovi logistike i poremećeni dobavni lanci mogli sniziti profit u 2022. za više od 40 posto.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrom raspoloženju na kineskim tržištima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao oko 1,7 posto, dok su cijene dionica u Shangaiu i Hong Kongu porasle između 0,3 i 2,1 posto. U Australiji su blago pale.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Hong Kongu, što se ponajviše zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora.

Posljednjih su mjeseci kineske burze bile pod pritiskom zbog uvođenja strože regulacije u nekoliko sektora, problema Evergrandea na tržištu nekretnina, ali i nedostatka električne energije u nekim regijama.

Unatoč rastu burzovnih indeksa, na tržištima ne vlada euforija zbog rasta cijena energenata. Tim više što se sve više središnjih banaka u svijetu priprema za smanjenje monetarnih poticaja.

“Prinosi na obveznice i dalje rastu, očekivanja u vezi inflacije također, dok monetarno zaoštravanje u raznim oblicima postaje sve prisutnije”, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima. Dodaju kako bi se manjak čipova na tržištu mogao protegnuti i na iduću godinu, što bi izazvalo dodatnu zabrinutost u vezi neujednačenog oporavka. “Kada se tome doda i manjak energenata, gospodarsko okruženje puno je slabije u odnosu na optimizam ulagača u prvoj fazi oporavka globalnog gospodarstva”, pišu analitičari ANZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2022 07:48