Najveće europske i svjetske kompanije osnovale Savez za uklanjanje plastičnog opada

U Londonu je izravnim prijenosom globalno pokrenut Savez za uklanjanje plastičnog otpada (Alliance to End Plastic Waste), koji je osnovala gotovo 30 tvrtki iz vrijednosnog lanca plastike i robe široke potrošnje.
Ilustracija: Plastični otpad na obalama mora
 Johannes P. Christo / REUTERS

Među njima je desetak njih iz Europske Unije. Članovi suosnivači Saveza za uklanjanje plastičnog opada su tvrtke: BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, CP Group, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation USA, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, Shell, Suez, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia i Versalis (Eni).

Savez za uklanjanje plastičnog opada će se baviti unapređenjem rješenja kojima će se smanjiti i ukloniti plastični otpad koji je nepropisno završio u okolišu, osobito u oceanu. Savez za uklanjanje plastičnog opada izdvojio je više od jedne milijarde američkih dolara , s ciljem da u sljedećih pet godina uloži još 500 milijuna dolara , kako bi pomogao da plastični otpad nestane iz okoliša. Razvit će se nova rješenja za smanjenje i gospodarenje plastičnim otpadom i prilagodit će se industrijskoj proizvodnji. To uključuje i promicanje rješenja za upotrijebljenu plastiku kojima se pomaže uspostava kružnog gospodarstva.

- Snažno podupiremo cilj smanjenja plastičnog otpada u okolišu. Sudjelujemo u osnivanju Saveza za uklanjanje plastičnog opada jer želimo pokrenuti rješavanje svjetskog problema plastičnog otpada. Plastika je učinkovit materijal koji može očuvati resurse i pogodovati zdravlju, sigurnosti i udobnosti za društvo. Te prednosti se mogu poništiti ako se plastika i plastični otpad ne upotrebljava, ne zbrinjava i ne reciklira na odgovoran način - izjavio je Martin Brudermüller, predsjednik Upravnog odbora izvršnih direktora i glavni direktor za tehnologiju tvrtke BASF iz Ludwigshafena, koji otpočetka podupire uspostavu Saveza i njezin je suosnivač.

Uključivanje BASF-a u Savez, prema Brudermüllerim riječima potvrđuje se odlučnost tvrtke za odgovorno postupanje plastikom.

- Jedna od važnih mjera za okončanje nekontroliranog prolaza plastike u okoliš izgradnja je zatvorenih krugova u kojima se plastika može upotrebljavati kao sirovina. Kemijska industrija ima važnu ulogu u inovacijama i uvođenju procesa industrijskih razmjera za pretvorbu plastičnog otpada u nove proizvode. Jedan od primjera BASF-ovog rada na inovativnim tehnologijama koje promiču oporabu i recikliranje plastike njegov je nedavno pokrenuti projekt ChemCycling. Zajedno s kupcima i partnerima, BASF je razvio i proizveo prve pokusne proizvode na temelju kemijski recikliranog plastičnog otpada- pojašnjava Brudermüller.

Za rješavanje ovog problema osnivači Saveza kažu kako je ključno shvatiti odakle potječe plastični otpad. Istraživanja organizacije Ocean Conservancy pokazuju da plastika u oceanu uglavnom potječe od otpada na kopnu. Najveći dio plastičnog otpada širi se rijekama, s time da trag vodi do deset najvećih rijeka u svijetu, uglavnom u Aziji i Africi. Mnoge od tih rijeka teku kroz gusto naseljena područja u kojima ne postoji odgovarajuća infrastruktura za prikupljanje otpada i recikliranje, što dovodi do toga da velika količina otpada završi u okolišu.

AEPW će uključiti projekte koji pridonose rješenjima u četiri ključna područja. Prvi je razvoj infrastrukture za prikupljanje otpada i gospodarenje otpadom te povećanje recikliranja, drugi su inovacije za promicanje novih tehnologija koje olakšavaju recikliranje i oporabu plastike i stvaraju vrijednost iz plastike nakon upotrebe te za prilagodbu tih tehnologija industrijskim razmjerima, treći su edukacija i uključivanje vlada, gospodarskih subjekata i zajednica u mobilizaciju dijelova, te četvrti je čišćenje koncentriranih područja plastičnog otpada u okolišu, osobito glavnih putova otpada kao što su rijeke, koje nose otpad s kopna u ocean.

- Svi se slažu da plastični otpad ne smije dospjeti u oceane niti drugdje u okoliš. To je složen i ozbiljan globalni problem koji zahtijeva brzo djelovanje i snažno vodstvo. Novi savez predstavlja do danas najopsežniji napor da se stane na kraj plastičnom otpadu u okolišu - rekao je David Taylor, generalni direktor tvrtke Procter & Gamble i predsjednik Saveza za uklanjanje plastičnog otpada.

Savez je neprofitna organizacija koja obuhvaća tvrtke iz svih segmenata globalnog vrijednosnog lanca plastike i robe široke potrošnje: proizvođače kemikalija i plastike, proizvođače artikala široke potrošnje, trgovce na malo, prerađivače otpada i tvrtke za gospodarenje otpadom. Savez će surađivati s vladama, međuvladinim organizacijama kao što je UN Environment, akademskom zajednicom, nevladinim organizacijama i civilnim društvom s ciljem ulaganja u zajedničke projekte za uklanjanje plastičnog otpada iz okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:20