Analiza Komisije EU

Najveći udarac krize uzrokovane pandemijom pretrpjeli mladi i radnici s niskim dohotkom

Iako se potvrdilo da je pravovremena reakcija uspješno amortizirala učinak krize, veliki izazovi i dalje postoje
Ilustracija
 Tolga Akmen

Europska komisija danas je objavila tromjesečnu analizu „Zapošljavanje i socijalna kretanja” u kojem proučava učinke pandemije Covida-19 na radna mjesta i dohodak.

Unatoč tome što je izvješće potvrdilo kako je pravovremena reakcija nadležnih organa EU i država članica uspješno amortizirala učinak krize, zato što stopa zaposlenosti nije pala u onolikoj mjeri kao BDP, veliki izazovi i dalje postoje. Naime, u najvećoj su opasnosti mladi, a analiza najavljuje kako bi se kriza kroz idućih nekoliko mjeseci mogla povećati, što bi moglo dovesti do nezapamćenog gubitka radnog dohotka. Najveći su udarac narednih mjeseci osjetili radnici, koji već jesu u nepovoljnom položaju, ali i osobe s ugovorima na određeno vrijeme među kojima su mladi natprosječno zastupljeni.

Mjere za nadoknađivanje izgubljenih plaća pomogle su ublažiti udarac te se njima pružila potpora radnicima s niskim dohotkom.

„Komisija koristi sva sredstva koja su na raspolaganju kako bi članicama pružila potporu, osobito putem instrumenta SURE kojim se podupiru nacionalni programi skraćenog radnog vremena. Osim toga, novom Garancijom za mlade podupirat će se mladi u razvoju vještina i stjecanju radnog iskustva, posebno u područjima relevantnima za zelenu i digitalnu tranziciju.” poručio je povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit, naglasivši da će najveći fokus tijekom oporavka biti stavljen na mlade.

Cijelo izvješće pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:18