Predstavljen je ključni dokument budućeg razvoja EU: Europa će postati poprište digitalne bitke s Kinom i SAD-om i umjetne inteligencije

''Želimo da nova digitalna strategija ojača našu industriju'', rekla je prilikom objave nove europske digitalne strategije Europske unije Ursula von der Leyen, predsjednica komisije.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prilikom današnjeg posjeta sveučilištu Vrije Universiteit Brussel gdje su joj stručnjaci i studenti predstavili najuspješnije projekte na području umjetne inteligencije
 Stephanie LECOCQ / AFP

Kao što je najavljeno, europska strategija nazvana ''Oblikovanje Europske Digitalne budućnosti'' nastojat će povezati inovacije, ojačati industriju, istovremeno štiteći individualna prava i vrijednosti.

Europska komisija planira do kraja sljedećeg desetljeća uložiti 20 milijardi eura godišnje samo u razvoj umjetne inteligencije (AI). AI je ujedno ključ za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine, posebice kada se radi o novim energetskim sustavima i preciznoj poljoprivredi koja će težiti smanjenoj upotrebi pesticida. AI je već prisutan u mnogim tehnologijama i pomaže u svakodnevnim životima. Von der Leyen je objasnila da Europa već proizvodi 20 posto svih industrijskih robota svijeta, a svaki drugi proizvođač koristi barem jednu AI aplikaciju. Najavila je osnivanje europskog Centra podataka koji će omogućiti istraživačima, poduzetnicima i vladama pohranjivanje, dijeljenje i korištenje podataka kako bi se ubrzale inovacije.

- Sve u umjetnoj inteligenciji vrti se oko podataka, što više podataka budemo imali, bit će pametniji naši algoritmi, i zato je bitno da imamo pristup podacima – rekla je von der Leyen najavivši da će EU uložiti oko 4-6 milijardi eura u takav centar. Također, digitalni razvoj će dovesti do 11 milijuna radnih mjesta.

President of the European Commission Ursula von der Leyen (C) looks at the invention
Stephanie LECOCQ / AFP
Ursula von der Leyen prilikom današnjeg posjeta centru za istraživanje umjetne inteligencije sveučilištu Vrije Universiteit Brussel

No, sa svakom dobrom pričom dolaze i rizici. Predsjednica komisije rekla je da će u ''središtu strategije biti čovjek''. Buduća digitalna strategija sadržavati će tri stavke.:

Prva je strateška komunikacija koja će postaviti viziju za bolje društvo i sve benefite tehnologije.

Druga stavka postavlja najviše pitanja, a to je ''bijeli dokument o umjetnoj inteligenciji'' koji ističe mogućnosti koje pruža AI, ali i predstavlja rizike koje donosi taj oblik tehnologije.

Treća stavka se odnosi na očuvanje i pohranjivanje i korištenje podataka.

Po pitanju umjetne inteligencije europska povjerenica za digitalnu tehnologiju Margrethe Vestager je objasnila je da će se bazirati na tri cilja: morati će raditi za ljude, omogućiti pravednu i kompetitivno gospodarstvo te istovremeno osigurati otvoreno demokratsko i održivo društvo.

''Tehnologija se mora prilagoditi ljudima, a ne ljudi tehnologiji'', bila je ključna poruka njenog predstavljanja 'bijelog dokumenta'.

- Dok koristimo nove digitalne alate gradimo društvo bazirano na temeljnim vrijednostima, održivo društvo gdje digitalne tehnologije omogućavaju zelenu tranziciju (...) Europa će nastaviti biti najotvorenija regija u svijetu, ali svatko tko bude poslovao u Europi morat će poštivati naša, pravila EU – rekla je Vestager.

European Commission Executive Vice-President Margrethe Vestager addresses a press conference on Artificial Intelligence (AI) on February 19, 2020 at the European Commission headquarters at the Berlaymont building in Brussels. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Europska povjernica za digitalni razvoj Margrethe Vestager prilikom tiskovne konferencije i predstavljanje buduće strategije o umjetnoj inteligencije

Poruka Vestager je jasna od njenog prvog obraćanja u ponedjeljak. ''SAD možda ima novac, a Kina podatke, no Europa će imati svrhu'' , rekla je. Strateški plan je napravljen kako bi se natjecao s tehnološkim kineskim i američkim tehnološkim divovima te uključuje striktne politike privatnosti i nediskriminatorne mjere.

Veliki dio strategije umjetne inteligencie razmatra razvoj povjerenja i korištenja AI temeljenim na moralnim principima. Vestager je naglasila da će, kako bi se postigla izvrsnost, biti potrebno privlačenje javnih i privatnih financijskih sredstava kako bi se podržale inovacije i istraživanja, privlačiti talente, ali ''nijedna pozitivna stvar se neće dogoditi ako nemamo povjerenje u tehnologije koje pomažu u našim životima''.

Umjetna inteligencija trenutno se koristi u brojnim segmentima industrije. Primjerice u zdravstvu već pomaže u ranom otkrivanju raka. Ali, s njom dolaze i opasnosti poput onih koje se tiču privatnosti. Posebno su trenutno aktualne kontroverzije povezane s upotrebom tehnologije za prepoznavanje lica.

Taj oblik tehnologije već se koristi u našim mobitelima ili prilikom provjere na granicama, ali njena upotreba u javnim prostorima će se ograničiti, kako je najavila povjerenica. Do sada se raspravljalo o potpuno zabrani takvog oblika tehnologije na razini EU, no današnja sjednica tek je prva u nizu na kojima će se raspravljati o tom pitanju. Dakle, Komisija u ovoj fazi neće poduzeti nikakve mjere i razmotrit će kako regulirati prepoznavanje lica na razini EU. Dužnosnici Komisije ranije su objasnili da ova "pauza" neće spriječiti nacionalne vlade da tehnologiju za prepoznavanje lica trenutno reguliraju prema postojećim vlastitim pravilima.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton je naglasio da je Europska unija svjesna da je izgubila prvu tehnološku bitku, onu u kojoj su se na svjetsku scenu progurale platforme američkih tehnoloških divovi ili kineskih. Ali, dobra vijest je da će Europa predvoditi u budućnosti

- Borba za industrijske podatke počinje sada a Europa će biti glavno poprište bitke. Zato u Europi postoji i većina takvog novog zamaha koji dolazi od novih aktera. Naša kolektivna poruka glasi: poduzimamo mnogo toga i Europa je sposobna pobijediti u toj bitki. Industrijska baza je u tom smislu temelj – rekao je Breton.

''Europa mora nalikovati na samu sebe'', zaključila je Vestager objasnivši da je današnja objava strategije tek početak te će se Komisija krenuti s javnim konzultacijama koje će trajati 12 tjedana. Rezultati će utjecati na mišljenje Komisije prije nego što iznese konačni zakonski prijedlog koji se očekuje krajem ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 05:21