Rusija odbacila dolar, prešla na euro i juan

U srijedu je objavljen izvještaj ruske Središnje banke koji otkriva da je Moskva odbacila američke fondove iz svojih rezervi i s dolara prešla na euro i kineski juan kao rezultat novih sankcija Washingtona.
Američki predsjednik Donaldi Trumpi i ruski predsjednik Vladimir Putin
 Kevin Lamarque / REUTERS

Prema Bloombergu koji je prvi prenio vijest, izvještaj otkriva dramatično ubrzavanje smanjenja izloženosti imovine koja može biti zahvaćena američkim sankcijama, a koju Rusija provodi već nekoliko godina.

Izvještaj obuhvaća podatke sa šest mjeseci zakašnjenja, a dokazuje da je ruska Središnja banka do kraja srpnja 2018. godine smanjila udio dolara u svojim međunarodnim rezervama na 24.4 posto, dok je istovremeno povećavala udio eura na 32 posto te juana na 14.7 posto.

Financial Times navodi da je ruski potez odgovor na sankcije koje je Washington nametnuo u travnju, zbog kojih je rubalj naspram dolara pao za 20 posto. Naime, Moskva je pokušala zaštititi interese investitora od nestabilnosti zbog sankcija. U izvještaju stoji kako je u razdoblju od lipnja 2017. do lipnja 2018. godine, najveći profit među stvarnim portfeljima valute pokazao juan koji je iznosio 3.2 posto, dok je američki dolar iznosio 0.35 posto. U istom je razdoblju količina stranih valuta i rezervi zlata Središnje banke Rusije porasla s 40.4 milijardi dolara na 458.1 milijardu dolara. Ruske novine Sputnik navode kako je cilj odbacivanja dolara bio poboljšati rusku ekonomiju i zaštititi je od američkih sankcija.

Predsjednik Vladimir Putin očitovao se o odluci.

- Naš cilj nije bio izbaciti dolar, bili smo to prisiljeni učiniti. Ne želimo učiniti nešto naglo i nepromišljeno što bi moglo oštetiti našu ekonomiju. Ne napuštamo mi dolar, već dolar napušta nas - rekao je ruski predsjednik.

Moskva je potez donijela istovremeno s pokušajem Europske komisije da zaustavi dominaciju dolara na svjetskom tržištu. U svom govoru o stanju Unije, predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker istaknuo je potrebu za valutom koja ima snažniju ulogu na međunarodnoj sceni. Naime, Komisija smatra da nije korektno da se više od 80 posto transakcija u sektoru energetike plaća u dolarima, dok samo 2 posto uvoza u tom sektoru dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država.

Sektor energetike svake godine uvozi oko 300 milijardi eura nafte u dolarima, a posebice je eksponiran fluktuaciji dolara, što je rizičan čimbenik. Komisija je najavila da će državama omogućiti da koriste euro za međunarodne energetske sporazume, naglasivši da će državni čelnici morati dati obrazloženje u slučaju da ne koriste službenu valutu EU.

Ovaj članak u potpunosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:48