Globalna politika

SAD Njemačkoj prijeti sankcijama ako ne odustane od plinovoda Sjeverni tok 2

Sjedinjene Američke Države upozorile su da bi mogle uvesti sankcije njemačkim kompanijama koje nastave suradnju s Rusijom na gradnji plinovoda Sjeverni tok 2.
Ilustracija: Angela Merkel i Donald Trump
 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Njemačku da je „talac” Moskve zbog oslanjanja na ruske energente, pozivajući Berlin da zaustavi radove na plinovodu vrijednom 11 milijardi dolara.

Plinovod Sjeverni tok 2 trebao bi preko Baltičkog mora transportirati plin ravno u Njemačku. Ruski plinski div Gazprom provodi projekt u suradnji sa zapadnim partnerima Uniperom, Wintershallom, Engiejem, OMV-om i Shellom.

U Washingtonu kritiziraju taj projekt i zbog unosnih tranzitnih naknada koje bi Ukrajina izgubila njegovom gradnjom, što bi Kijev moglo dovesti u ranjiviju poziciju u budućnosti.

Američki veleposlanik Richard Grenell poslao je pisma nekoliko kompanija, ukazujući na taj problem, priopćili su u nedjelju iz američkog veleposlanstva u Njemačkoj.

„U pismu se podsjeća da svakoj kompaniji koja posluje u ruskom sektoru izvoznih plinovoda prijeti opasnost sankcija prema zakonu o suprotstavljanju neprijateljima SAD-a putem sankcija (CAATSA),” pojasnio je glasnogovornik veleposlanstva.

Dodao je da se i druge europske države protive planiranom plinovodu.

Njemačka i njezini europski saveznici optužuju pak Washington da koristi zakon kao instrument za uplitanje u njihovu vanjsku i energetsku politiku.

Pismo američkog veleposlanika njemačkim kompanijama naišlo je na negativan odjek u njemačkoj vladi.

Neimenovani njemački diplomat izjavio je za Reuters da istup američkog veleposlanika ne slijedi načela diplomatske prakse i da će Berlin rješavati to pitanje u izravnim razgovorima s dužnosnicima u Washngtonu.

Glasnogovornik CDU-a za vanjsku politiku u njemačkom parlamentu Juergen Hardt oštro je pak kritizirao potez američkog veleposlanstva.

"Činjenica da američki veleposlanik sada nastupa prema njemačkim kompanijama izravnom prijetnjom predstavlja novo i neprihvatljivo jednostrano zaoštravanje tona u transatlantskom odnosu", kazao je Gardt.

"Ako američki predsjednik smatra da mora javno pokazati oštar stav prema Rusiji vezano za brojna otvorena pitanja u svom odnosu s Moskvom, ne bi trebao time narušavati odnose s najvažnijim saveznikom", dodao je.

U njemačkim kompanijama koje sudjeluju u projektu nisu u nedjelju komentirali pismo. Glasnogovornik Unipera nije ga želio komentirati a u Wintershallu nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Njemački list Bild am Sonntag, koji je prvi izvijestio o pismu, piše da američki veleposlanik pokušava ucijeniti njemačke kompanije, što su u američkom veleposlanstvu odlučno demantirali.

"Jedina stvar koja bi se u ovoj situaciji mogla smatrati ucjenom bio bi utjecaj Kremlja na buduću opskrbu plinom", utvrdio je glasnogovornik američkog veleposlanstva.

Pismo je sastavljeno u Washintonu u koordinaciji više državnih agencija i "svrha mu nije prijetnja već slanje jasne poruke o američkoj politici", dodao je.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je prošlog četvrtka da bi američke sankcije usmjerene protiv plinovoda Sjeverni tok 2 bile pogrešna metoda rješavanja spora.

Pitanja europske energetske politike moraju se rješavati u Europi a ne u Sjedinjenim Državama, poručio je Maas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 20:40