Šef EU-a za znanost podnio ostavku zbog lošeg odgovora bloka na pandemiju

Predsjednik Europskog istraživačkog vijeća (ERC), vodeće znanstvene institucije Europske unije, podnio je ostavku jer smatra da EU nije napravila dovoljno kako bi se borila protiv pandemije koronavirusa.
Mauro Ferrari, sad već bivši predsjednik Europskog istraživačkog vijeća (ERC)
 Georges Boulougouris / EU/

Profesor Mauro Ferrari nije uspio uvjeriti Bruxelles da osnuje opsežni znanstveni program za borbu protiv Covid-10. Ferrari, koji je svoj četverogodišnji mandat započeo 1. siječnja na mjestu čelnika vodeće znanstvene institucije u EU, podnio je ostavku u utorak poslijepodne predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen.

- Izuzetno sam razočaran europskim odgovorom na Covid-10- Stigao sam u ERC kao gorljivi pobornik EU (ali) kriza Covida-19 je promijenila moje stavove, iako ideale međunarodne suradnje i dalje s entuzijazmom podržavam – rekao je Ferrari ekskluzivno novinarima FT-a.

Europski istraživački centar je osnovan 2007. s ciljem financiranja najboljih europskih znanstvenika. Jedna je od najprestižnijih svjetskih agencija za financiranje s proračunom od oko 2 milijarde eura godišnje.

Ferrari, inače stručnjak za nanomedicinu i rak, rekao je da je njegov sukob s Europskom komisijom započeo još početkom ožujka jer je tada ''postalo očigledno da bi pandemija mogla postati tragedija neviđenih razmjera''.

Tada je predložio uspostavu posebnog programa ERC-a za borbu protiv Covid-19 jer je smatrao da u takvim trenucima najboljim znanstvenicima na svijetu treba pružiti resurse i mogućnosti za borbu protiv pandemije kroz: ''nove lijekove, nova cjepiva, nove dijagnostičke alate, nove dinamičke pristupe ponašanja temeljenim na znanosti koji bi zamijenili često improvizirane intuicije političkih lidera'', rekao je.

Ali Znanstveno vijeće ERC-a, njegovo upravljačko tijelo, jednoglasno je odbilo tu ideju navodeći kao razlog da je zadaća ERC-a financirati istraživanja ''odozdo prema gore'' koje su predložili znanstvenici, a ne veće programe ''odozgo prema dolje'' s ciljevima postavljenim od strane čelnika EU.

Ferrari je tvrdio da se znanstvena uprava pretjerano brine o razlikama među istraživanjima, zato je dobio drugu priliku kada ga je Ursula von der Leyen pitala za mišljenje o rješavanju pandemije.

- Sama činjenica da sam izravno radio s njom stvorilo je unutarnju političku grmljavinu – rekao je Ferrari. Jer prijedlog je tada proslijeđen različitim slojevima administracije Europske komisije ''gdje vjerujem da se raspadao'', rekao je.

Dužnosnici EU-a rekli su da se ostali članovi znanstvenog vijeća ERC-a nisu složili s idejom prof. Ferrarija da usmjeri tijelo na kratkoročni pandemski odgovor, tvrdeći da su druge strukture EU-a bolje raspoložive za to. Komisija je bezuspješno pokušavala posredovati u rješenju.

Glasnogovornik Komisije izjavio je da planiraju što prije potražiti zamjenu. Objasnio je da 50 trenutnih ili dovršenih projekata Europskog istraživačkog vijeća pridonosi reakciji na pandemiju Covida-19. Ostale znanstvene mjere na razini EU uključuju potporu za 18 hitnih istraživačkih i razvojnik projekata te financijsku podršku njemačkoj kompaniji CureVac na pronalaženju cjepiva.

Ferrari se požalio i na potpuni nedostatak koordinacije zdravstvenih politika među državama članicama, neprestano protivljenje inicijativama financijske potpore i sveprisutno jednostrano zatvaranje granica u EU.

Pandemija koronavirusa izaziva velike napetosti unutar bloka posebice zbog kritika da neke zemlje EU nisu pokazale solidarnost prema onima koje su najteže pogođeni.

Ferrari, koji je ostao izvanredni profesor na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta Washington u Seattleu, otkrio je da će sada pokušati uspostaviti međunarodnu istraživačku inicijativu za borbu protiv Covida-19 iz SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:29