Talijanska vlada garantira privredi još 400 milijardi eura zajmova

Talijansko Ministarsko vijeće je, nakon dugog natezanja na sjednici u ponedjeljak popodne i uvečer, odlučilo izdati državna jamstva u ukupnom iznosu od 400 milijardi eura (oko 3 bilijuna kuna) za kredite koje će privreda uzeti da bi prevladala negativne ekonomske učinke koronakrize i ponovo pokrenula zamašnjak ponude i potražnje.
Talijanski premijer Giuseppe Conte
 FABIO FRUSTACI / AFP

Prethodno je dekretom „Cura Italia“ privredi, zaposlenima, onima na čekanju itd. namijenjeno 350 milijardi.

Talijanski premijer Giuseppe Conte na Twitteru je objasnio da je tih ukupno 750 milijardi gotovo polovica talijanskoga jednogodišnjega društvenoga brutoproizvoda i da nikada u povijesti Republike nije država toliko novca uložila u jačanje privrede: „Država odmah svoju vatrenu moć ulijeva u motor ekonomije.“

List Libero, blizak liberalnoj i suverenističkoj desnici, u utorak tvrdi da su to sve Conteove prazne riječi, da se od svega toga nije vidio konkretno ni cent, da će državna pomoć stići kad bude prekasno, i sve u tom smislu.

Vlada je najavila da će sredinom mjeseca izdati „travanjski dekret“ kojim će dodatno potaknuti spas i oporavak.

Uvjet za dodjelu jamstava za prvih 200 milijardi bit će obaveza poduzeća, koja se tako zaduže, da neće otpuštati uposlenike niti prebacivati proizvodnju u inozemstvo.

Za kredite do 25.000 eura bit će dovoljno imati matični broj poduzeća i potvrdu o plaćenom porezu.

Italija je odlučila u ovom trenutku dodatno zaštititi strateške talijanske tvrtke od neprijateljskog preuzimanja.

Stoga ona širi takozvanu „zlatnu opciju“ (u talijanskom žargonu „golden power“) s tradicionalnih sektora (poput energetike, zračnog i svemirskog inženjerstva, proizvodnje oružja i streljiva i sl.,) „na osiguravajuća društva, kreditne banke i kreditne zavode, financijsko poduzetništvo, vodu, zdravstvo, te sigurnost“, nabrojio je Conte.

„Taj će nam instrument omogućiti interveniranje bude li kupovanja udjela preko granice od 10 posto dionica u okvirima Evropske unije“, objasnio je talijanski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:38