Talijanska vlada ignorira Bruxelles i povećava proračunski deficit

Talijanska populistička vlada u četvrtak je odredila da će u iduće tri godine proračunski deficit iznositi 2,4 posto BDP-a, čime se suprotstavila obećanju smanjenja javnog duga kojeg je prethodna vlada dala Bruxellesu.
Luigi Di Maio i Matteo Salvini
 Profimedia, LaPresse

Tim su činom čelnici talijanskih populističkih stranaka ostvarili pobjedu nad proračunskim prijedlogom kojeg je zastupao nestranački ministar gospodarstva Giovanni Tria. On je, naime, prvotno zagovarao deficit od 1,6 posto uz obećanje da će Italija poštivati zahtjeve Europske unije o postupnom smanjivanju fiskalnog deficita kako bi se smanjio visoki javni dug. Podsjetimo, talijanski javni dug iznosi oko 132 posto BDP-a i najveći je u Europskoj uniji nakon grčkog.

Koalicijska vlada Pokreta 5 zvijezda i La Lige, koja je u lipnju preuzela talijansku izvršnu vlast, tražila je deficit od oko 2,4 posto BDP-a kako bi financirala svoja skupa politička obećanja. S druge strane, nestranački ministar Tria je zagovarao držanje budućeg proračunskog deficita ispod 2 posto.

- Zadovoljni smo! Postigli smo sporazum unutar cijele vlade za deficit od 2,4 posto BDP-a, stoga vjerujem da je ovo proračun za potrebne reforme - izjavili su Luigi Di Maio i Matteo Salvini, potpredsjednici talijanske vlade i čelnici populističkih stranaka u zajedničkom priopćenju za novinare nakon sastanka s ministrom gospodarstva.

Ovaj proračunski prijedlog predstavlja znatan pomak u odnosu na prethodnu vladu lijevog centra, koja je za 2019. godine planirala deficit od 0,8 posto BDP-a koji je za cilj imao uravnotežiti talijanski proračun do 2020. godine.

Analitičari procjenjuju da bi u petak moglo doći do pritiska na dionice i drugu talijansku imovinu, jer su financijska tržišta očekivala da će se ministar Tria oduprijeti zahtjevima za povećanje državne potrošnje od strane potpredsjednika vlade.

- Do danas su tržišta igrala na sposobnost ministra da se odupre političkim strukturama - kaže Francesco Galietti, direktor konzultantske kuće Policy Sonar.

Tria nije komentirao ishod sastanka u vladi, no potpredsjednici vlade naglasili su da ministar gospodarstva nije izrazio namjeru podnošenja ostavke.

- Od sada će situacija za Italiju biti teška. Europska komisija odbacit će ovaj proračun, a idućeg mjeseca će rejting agencije vjerojatnog smanjiti rejting talijanskih obveznica - istaknuo je Armando Marozzi, ekonomski analitičar u tvrtki Medley Global Advisors.

Još nema procjena o BDP-u i javnom dugu

Sa sjednice vlade o određivanju gospodarskih i financijskih ciljeva za iduće tri godine nisu objavljene procjene o gospodarskom rastu i kretanju javnog duga. Talijanski premijer Giuseppe Conte je na Facebooku poručio da su proračunski ciljevi razumni i hrabri te da će osigurati gospodarski rast koji će značajno potaknuti društveni napredak cijele zemlje. Poručio je i kako proračunski plan uključuje najveći program javnih ulaganja ikada provedenih u Italiji.

Vladajuća koalicija je izvršila pritisak nad ministrom Trijom, akademikom koji nije povezan niti s jednom strankom, zato što su ga htjeli prisiliti da poveća fiskalni deficit koji je potreban za financiranje predizbornih obećanja o smanjenju poreza i povećanju socijalnih davanja. Nekolicina vladinih dužnosnika javno je poručila ministru Triji da bi trebao podnijeti ostavku ako neće podržati njihove planove za potrošnju. Čelnici koalicijskih stranaka naglašavaju da naglasak njihove vlade mora biti na financiranju predizbornih obećanja, među kojima su istaknuli osnovni dohodak za siromašne i smanjenje minimalne dobi umirovljenja, naglasivši pritom da je obećanje dano Bruxellesu u tom kontekstu sekundarno.

Iako je predviđeni deficit od 2,4 posto BDP-a ispod gornje granice od 3 posto koje je Europska unija strogo propisala za sve članice eurozone, Italija je svojedobno bila obećala da će odlučno smanjivati deficit kako bi zaustavila rast golemog javnog duga.

Tečaj eura je već danima pod pritiskom valutnih tržišta, posebice nakon natpisa talijanskih medija o prepirkama koje se vode u koalicijskoj vladi oko njezina prvog proračunskog prijedloga.

Nakon što su službeno objavili da će budući talijanski deficit iznositi 2,4 posto BDP-a, tečaj eura na azijskim valutnim tržištima pao je jutros na 1,1640 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1750 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:38