Vodeća britanska sveučilišta zbog Brexita upisuju manje studenata

Broj studenata iz Europske unije na vodećim britanskim sveučilištima pao je za više od 3 posto u odnosu na prethodnu akademsku godinu, a najveći pad bilježe postdiplomski programi.
Ilustracija, laboratorij za istraživanje raka na Sveučilištu u Oxfordu
 Peter Nicholls / REUTERS

Najpoznatija britanska sveučilišta poput Oxforda, Cambridgea i LSE-a upozoravaju da su ove akademske godine upisali čak 5 posto manje studenata iz država Europske unije na svojim postdiplomskim programima, dok je još veći pad od 9 posto zabilježen za istraživačke programe.

Statistički podaci objavljeni su nakon što su vodeća britanska sveučilišta upozorila da će posljedice Brexita na znanstveni i istraživački sektor biti nesagledive. Kritika je to sektora koji gospodarstvu Ujedinjenog Kraljevstva doprinosi s 944.000 radnih mjesta i 27 milijardi eura profita godišnje. Čelnici najistaknutijih britanskih sveučilišta su zastupnicima Donjeg doma poslali zajedničku izjavu u kojoj su naglasili važnost istraživačkog rada njihovih institucija, naglasivši da bi se tvrdi Brexit najviše odrazio na napredak u liječenju raka te borbi protiv klimatskih promjena.

- Razmjena studenata, zaposlenika i znanja o kojima uvelike ovisi uspjeh naših znanstvenih institucija bila bi narušena, čime bi se kompromitirao akademski, znanstveni i kulturološki uspjeh cijele jedne generacije – stoji u zajedničkoj izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:26