Xi i Conte potpisali memorandum o suradnji: Trst bi trebao postati novi kineski ulaz u Europu

Xi Jinping, kineski partijski i državni predsjednik, zabilježio je u Rimu snažan politički poen: Italija je prva i zasad jedina članica G7, kluba sedmorih industrijski najrazvijenijih država na svijetu, koja je pristupila novome Putu svile, formalno: Inicijativi pojasa i ceste, ambicioznome globalnom planu kineske trgovinske i ine ekonomske ekspanzije, kojim Peking kani barem donekle nadoknaditi usporavanje i dalje snažnog porasta kineskoga društvenoga brutoproizvoda.
Kineski predsjednik Xi Jinping i talijanski premijer Giuseppe Conte
 Yara Nardi / REUTERS

Memorandum o razumijevanju, koji su jučer u rimskoj Villi Madama potpisali predsjednik Xi i talijanski premijer Giuseppe Conte, uza sav taj nesumnjiv politički presedan, izišao je prilično okljaštren nakon završnog brušenja dovršenoga tek u noć s petka na subotu.

Od predviđene 51 točke u sedam dana kresanja ostalo ih je 29 – 19 ministarskih i 10 među privatnim poduzećima – u vrijednosti od 5-7 milijardi eura. Među preostalima samo dva su konkretna ugovora (Danielijev o metalurgiji za zajedničku izgradnju u Azerbajdžanu i Ansaldov o razvitku i izvozu plinskih turbina), a osam ih je deklasirano na sporazume, uključujući i strateški dogovor o korištenju prvenstveno Trsta a uza nj i Genove kao glavnih izvozno-uvoznih maritimnih mostobrana Puta svile, zasad prvo za kineski kolos CCCC. Možda se nešto još perfektuira do skoroga Conteova putovanja u Peking.

Tek sada su Kina i Italija dogovorile dokidanje dvostrukog oporezivanja. Talijanska državna Blagajna depozita i pozajmica emitirat će "Pandine obveznice“ u kineskoj valuti renmimbiju za financiranje tamošnjih poduzeća, u ukupnoj vrijednosti do 600 milijuna eura. Kina otvara vrata talijanskim narančama, zamrznutoj svinjetini i goveđoj spermi. Italija vraća Kini 796 arheoloških nalaza. Huawei i 5G ostaju na ledu. Saldo, očito, nije spektakularan.

Cijena toga u Italiji je produbljen razdor između vladinih ugovornih partnera: Liga tvrdi da se PoKret 5 zvjezdica olako bacio u tu avanturu (u njegovim su rukama nadležna ministarstva).

Cijena u Evropi možda je i teža: jasan dojam da Italija i EU voze različitim kolosijecima. EU ocjenjuje Kinu kao "ekonomskog konkurenta“ i "sistemskog protivnika“. Njemačka i Francuska predlažu izmjenu evropskih pravila protiv trustova, kako bi EU mogla sastaviti kontinentalne gigante kadre nositi se s kineskima. Nakon sinoćnjeg turističkog "skoka“ na Siciliju Xi ide u nedjelju u Pariz, gdje je predsjednik Emmanuel Macron prizvao i njemačku kancelaricu Angelu Merkel te predsjednika Evropskog povjerenstva Jeana-Claudea Junckera, pa će to biti strateški dogovor na vrhu, a bez Italije.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella odigrao je svoju ulogu. Primio je Xija kao cara, dočekao ga je u Kvirinalu i oklopnicima na konju (prvi put od 2010, kada je tako carski dočekan Benedikt XVI), a onda je održao zdravicu s akcentima na reciprocitetu i na ljudskim i socijalnim pravima (kojima je, doduše, lakše mahati pred Pekingom nego u Sicilijanskom kanalu). Naravno da dio kineske konkurentnosti proizlazi iz eksploatacije rada odraslih i djece koji na kapitalističkom Zapadu više nisu dopustivi, ali je Xi – u crnom odijelu znakovito Maova kroja - aluzije o tome saslušao ne gubeći uljudan orijentalni osmijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:22