EU je pokazala unutarnju koheziju što je znak njezine snage

Novinarski nas posao često dovodi u situaciju da ujutro gledamo u vlastite pogreške na papiru (ili na mreži, svejedno). A onda dođu situacije kad s velikim užitkom autor može reći (Lampedusa u svom Gepardu kaže kako nema ništa slađe nego nekome moći odgovoriti: “A rekao sam ti”. Ili jednostavnije, kao Predrag Vušović u “Kako je počeo rat na mom otoku”: “A šta san ti ja reka’”) - bio sam u pravu.
Zajedništvo u presudnom trenutku za Uniju: španjolski premijer Pedro Sanchez (lijevo), francuski predsjednik Emmanuel Macron (sredina) i njemačka kancelarka Angela Merkel
 JOHN THYS / AFP

I zato s užitkom prepisujem iz današnjeg tiskanog izdanja: “Summit EU je potvrdio da je ova zajednica trenutačno stožerna točka svjetske demokracije. Od petka se zbiva sve ono što definira svaku demokraciju, pregovori, razgovori, pa onda opet rasprava. Traženje kompromisa, ustupak jednoj strani, zatim se nešto da drugoj, pa nešto trećoj”.

Upravo tako, da bi onda u zoru Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća, poručio jednostavno: “Deal”.

Pa autocitat: “Znali smo da neće biti lako, strane su beskompromisno zauzele pozicije, ali onda je svijest o važnosti trenutka nadvladala betonski tvrda stajališta … Neuspjeh bi zaprijetio temeljnim europskim vrijednostima i posljedično daljnjem razvoju EU. Uspjeh potvrđuje proročke riječi Jeana Moneta, jednog od idejnih kreatora današnje Unije:” Europa će se oblikovati u krizama i bit će zbroj prihvaćenih rješenja za te krize”. I ovaj će summit, kao i onaj povijesno dug u Nici 2000. godine, preoblikovati EU. I to je dobro. Jer, Unija ne smije ostati statična, mora biti otporna i fleksibilna, solidarna i vjerna svojim vrijednostima. Hrvatska, kao i ostale male države, može biti više nego zadovoljna. Novi prijedlog VFO-a je definirao da se ne smanjuju sredstva za koheziju i poljoprivredu, da ostaje rok od tri godine za provedbu projekta i nacionalna participacija od 15%. Što je premijer Andrej Plenković snažno branio tijekom predsjedavanja. I nešto osobno: kad god se uplašim da je Unija na rubu, da je upitna egzistencija kao tijekom pandemije, članice pokažu nužnu razinu odgovornosti. I razuvjere me, na sreću. Iako Unija ima golem birokratski aparat, zna biti naporna, spora i troma, zaključak je samo jedan: lijepo je biti dijelom EU”.

Kamo god u utorak pogledam, svuda više manje isto. “Velik korak za Europu”, “Uspjeh”, “Nove mogućnosti” i slično. Uz često spominjanje epiteta - povijesno.

Evo kako su važnost dogovora lapidarno objasnili analitičari Berenberg banke:

  • EU šalje snažan signal unutarnje kohezije, kratkoročno, učinak samopouzdanja može biti važniji od samog novca i pomoći da se reduciraju politički rizici
  • EU funkcionira. Kontroverzije su dio priče.
  • EU i eurozona još nisu na putu prema fiskalnoj uniji. Ali su napravili važan korak prema snažnijoj koordinaciji kad je o tome riječ. Presedan je tu, EU staje iza duga u krizi. U nekoj budućoj krizi može se očekivati čak i zajednički fiskalni odgovor.
  • iako nisu ispunjene sve želje Italije i drugih zemalja snažno pogođenih krizom, dogovor može obuzdati anti-EU snage. Istodobno, EU može iskoristiti sporazum da Italiju i druge slične članice okrene put reformi koje donose rast.
  • Čelnici EU također su riješili financijske posljedice Brexita za financije EU.

Zaključno, EU je bila na prekretnici, ali zdrav je razum prevagnuo čak i kod Orbana i Poljaka (dobro, dobili su oni puno). S ove je pozicije potpuno jasno da EU nakon 21. srpnja 2021. godine neće biti ista kao prije. Napravljen je velik korak u novu razinu razvoja kamo će samo oni koji to žele i koji su spremni na reforme. Recimo i to: pratiti Nizozemsku kad je riječ o sređivanju svog ekonomsko-financijskog dvorišta, a Francusku kad je riječ o jačanju unutarnje kohezije euroskupine. I Njemačku. I da se opet autocitiram: lijepo je, korisno i ugodno biti dijelom EU. Nema boljeg mjesta na svijetu u ovom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:10