Za sve krivi mafiju

Babiš: "Nećemo vratiti novac! Bezobrazno je da si briselski birokrati dopuštaju čitati naš zakon"

Komisija je procijenila kako je Babiš ipak bio u sukobu interesa kad je njegova tvrtka Agrofert dobila pozamašne iznose iz fondova EU
Češki premijer drži da iza svega stoji Piratska stranka koja bi ga mogla svrgnuti s vlasti na predstojećim parlamentarnim izborima u listopadu
 Olivier Matthys/AFP

Konačno izvješće Europske komisije o slučaju navodnog sukoba interesa češkog premijera Andreja Babiša ovoga je vikenda izazvalo burnu reakciju u Pragu.

- Skandalozno je što se neki briselski birokrat uopće usudi tumačiti češko zakonodavstvo. To je neprihvatljivo – rekao je Babiš, dodavši kako je „izvješće politički manipulirano”.

- Revizijom se nije utvrdilo ništa novo, već se u izvješću samo ponavljaju laži revizorske mafije iza kojih stoje doušnici iz Piratske stranke – objašnjava češći premijer. Naime, oporbena Piratska stranka trenutno vodi u predizbornim anketama koja su naručile agencije uoči predstojećih parlamentarnih izbora predviđenih za listopad 2021.

Komisijinim izvješćem je utvrđeno kako bi Češka trebala vratiti poticaje koji su iz EU dodijeljeni agrokemijskom divu Agrofert Holdingu, nekada u vlasništvu premijera Babiša. Podsjetimo, Babiš je prema češkom zakonskom okviru prije dolaska na funkciju šefa vlade bio primoran predati svoju kompaniju na tzv. „slijepu upravu” kako bi izbjegao sukob interesa.

Međutim, revizori su utvrdili da Babiš još uvijek kontrolira Agrofert, unatoč tome što je tvrtka primila vrtoglave iznose iz fondova EU, zbog čega je Komisija procijenila kako bi Agrofert Bruxellesu trebao vratiti poticaje u vrijednosti većoj od 10 milijuna eura.

- Nećemo vratiti novac. Branit ćemo se na sudu! - tvrdi Babiš, dodajući da on kao premijer države članice nema nikakav utjecaj na odluke o isplati sredstava iz fondova EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:13