Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan osniva skupinu za podršku zatočenim katalonskim političarima

U Ljubljani je krajem prošlog tjedna osnovana inicijativna skupina koja će formirati Odbor za podršku katalonskim političarima u Španjolskoj.
Milan Kučan bio je jedan od lidera borbe Slovenije za samostalnost
 Darko Tomas / CROPIX

U skupini su Milan Kučan, bivši predsjednik Slovenije, filozofkinja i sociologinja Spomenka Hribar, profesor na ljubljanskom Sveučilištu Rudi Rizman i bivši ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, donedavni zastupnik u Europskom parlamentu, prenosi slovenska agencije sta.

Članovi inicijativne skupine zabrinuti su jer španjolske vlasti već dvije godine drže u zatvoru devet katalonskih građanskih i političkih čelnika, rekla je bivša Kučanova savjetnica Špela Furlan.

Španjolsko tužiteljstvo tereti ih za otpor i zlouporabu javnih sredstava u vezi s referendumom o neovisnosti Katalonije prije dvije godine, a traži između 17 i 25 godina zatvora. Presuda bi, prema svim informacijama, trebala biti donesena između 10. i 14. ovog mjeseca. I imat će izravan utjecaj na španjolske nacionalne izbore koji će se održati za mjesec dana: kao posljedica očekivane presude može se očekivati jačanje katalonskih stranaka koje se zalažu za neovisnost te njihova nespremnost da podrže novu vladu. Što bi moglo dovesti do nove političke krize.

"Zabrinut sam jer u državi članici EU ljudi čame u zatvoru samo zato što su omogućili i vodili miroljubivo i demokratsko izražavanje volje pripadnika svog naroda o otvorenim pitanjima njegove budućnosti", naglasio je Kučan. Zato osnivaju odbor koji će osigurati da "politički zatvorenici u Španjolskoj ne budu zaboravljeni i da se u Europi zbog velikodržavnih interesa pojedinih utjecajnih država ne dopusti ograničavanje demokratskih prava”, dodao je u javnosti i dalje vrlo utjecajan Milan Kučan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:21