Utrka s vremenom

Britanski parlamentarci traže Johnsona da od EU traži novi produljeni rok za pregovore

Osim brojnih konzervativnih zastupnika, odgodu roka za razgovore o Brexitu tražio je i gradonačelnik Londona
Britanski premijer Boris Johnson
 Tolga Akmen

Pregovori između Ujedinjene Kraljevine i Europske unije oko trgovinskog sporazuma nakon isteka prijelaznog razdoblja za Brexit 31. prosinca nastavili su se bez većeg uspjeha i u jučerašnji dan nakon što dužnosnici u nedjelju do ponoći nisu uspjeli zaključiti pregovore i postići kompromis - iako je to bio zadani rok.
Skupina konzervativnih zastupnika u parlamentu, gradonačelnik Londona Sadiq Khan, premijerka Škotske Nicola Sturgeon i brojni drugi dužnosnici zahtijevali su jučer od Borisa Johnsona da od EU zatraži produljenje roka za pregovore do iza Nove godine. Iz Downing streeta su to odlučno odbili. Glavni britanski pregovarač David Frost sastao se sa svojim europskim kolegom Michelom Barnierom u nedjelju kako bi razgovarao o najnovijim prijedlozima EU o ribarstvu, a prilični optimizam na Otoku izazvao je tweet Michela Barniera, u kojemu je napisao: "I Europska unija i Velika Britanija moraju imati pravo postavljati vlastite zakone i kontrolirati vlastite vode. I obje bismo trebale moći djelovati kad su u pitanju naši interesi". No pregovori su i dalje u glibu.

Kontrola nad vodama

Vlada Borisa Johnsona vraćanje kontrole nad vodama Ujedinjenog Kraljevstva vidi kao pitanje suvereniteta, a europske zemlje s velikom ribolovnom industrijom, poput Francuske, ne žele pristati ni na kakve ustupke Britaniji. Komisija je u petak ponudila da blok izgubi oko 25 posto godišnje kvote ribe koja se ulovi u britanskim vodama.
Velika Britanija je to odbila i zalaže se da se EU odrekne 60 posto, rekli su dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, za Bloomberg. S ekonomske strane trgovina ribe između EU i Britanije iznosi 230 milijuna eura, što je malen iznos u kontekstu šireg trgovinskog odnosa. Samo trgovina između Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva iznosi 53 milijarde eura godišnje. Britanski ministar zdravstva Matt Hancock izjavio je da su se pregovori oduljili posljednjih dana nakon što je EU "postavila neke nerazumne zahtjeve" u ribarstvu. No, rekao je kako je siguran da se sporazum može postići prije Božića, "ali očito je potreban pomak na strani EU".
Preostalo je još samo nekoliko dana do trenutka kada Ujedinjeno Kraljevstvo planira napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju EU, a britanska vlada dosad je odbacivala bilo kakvo produljenje tog roka. U ponedjeljak su prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon i londonski gradonačelnik Sadiq Khan pozvali da se produlji posttranzicijsko razdoblje nakon kraja godine kako bi se ostavilo više vremena za pregovore. No, Downing Street je isti dan kategorički odbio tražiti bilo kakvo produljenje prijelaznog razdoblja, unatoč sve većim pozivima zastupnika.
Još nije jasno hoće li biti sporazuma nakon vikenda i još postoji velika šansa da do njega niti ne dođe. Velik broj dužnosnika u EU smatra da nije riječ o vremenu, nego o tome želi li Johnson pristati na to ili ne. "Obveza je tijekom sljedećih nekoliko dana završiti ove pregovore - to se može učiniti", istaknuo je irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney za RTÉ Radio.
Zbog nepoštivanja konačnog roka Europskog parlamenta, koji je bio potreban ministrima u Vijeću EU da ratificiraju dogovor prije 1. siječnja kako bi izbjegli Brexit bez sporazuma, London i Bruxelles mogli bi "privremeno primijeniti" dogovor u novoj godini prije nego što se on službeno izglasa.

Bijes među pristašama

U međuvremenu je hitna zabrana putovanja iz Ujedinjenog Kraljevstv u niz zemalja izazvala bijes među pristašama Johnsonove stranke. Konzervativci smatraju da je zatvaranje granica Britaniji ostavilo manje prostora za postizanje kompromisa s EU. Zbog eskalirajuće krize Boris Johnson jučer je sazvao krizni sastanak vlade kako bi zadržali protok robe.
Vodeći prijevoznici i trgovci već su danima zabrinuti zbog trgovinskog sporazuma koji je već prouzročio kolone kamiona i gužve u prometu s obje strane Kanala. Grupa za prijevoz tereta Logistic UK pozvala je kupce da izbjegavaju paničnu kupnju, dok je Federacija hrane i pića (FDF), udruženje koje predstavlja trgovce, upozorila da bi se tržište moglo suočiti s nestašicom namirnica. U međuvremenu, funta je pala za 2,5 posto u odnosu na dolar, što je najgori dan od ožujka, otkako tržišta ovise o kretanju pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:06