Brexit trakavica

Bruxelles ide do kraja; sada traži da London oko riba popusti za još pet posto

Premijer Johnson je predsjednici Komisije von der Leyen u petak ponudio nove ustupke oko ribarskih kvota, ali uzalud.
Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier
 John Thys

Od vitalne je važnosti da svi razumiju da Velika Britanija mora u potpunosti kontrolirati vlastite zakone, a moramo kontrolirati i vlastito ribarstvo, rekao je premijer Boris Johnson. I ponovio svoj stav da bi, čak i ako Velika Britanija ne uspije dogovoriti uređeni izlazak iz članstva u EU, trgovina sa 27-članim blokom po uvjetima koje postavlja Svjetska trgovinska organizacija (WTO) bila "više nego zadovoljavajuća". Tako Bloomberg prenosi riječi britanskog premijera izgovorene u ponedjeljak navečer.
One još jednom potvrđuju da on, očito, nije svjestan svih problema koji će biti pred njegovom zemljom ako se trgovina s najvećim partnerom (koja čini 49 posto robne razmjene) sa sadašnjeg bescarinskog režima vrati na carinski. "Britanski suverenitet" je sintagma koja je postala njegov zaštitni znak, a stalno ga ponavljaju i njegovi ministri zaduženi za Brexit. EU mora shvatiti da pregovara s Velikom Britanijom, suverenom. Globalnom, kakvu planira izgraditi Boris Johnson. Osobno im želim da uspiju jer je u EU bolje bez njih koji su kočili brojne integracijske procese, katkad baš i samo iz kaprica.

Sad su i Danci u igri

Johnson, to je razvidno, maše pozivom koji mu je uputio indijski premijer Narendra Modi da posjeti New Delhi. Ali, jedno je poziv, a drugo sporazum o slobodnoj trgovini. U SAD-u dolazi Joe Biden, koji je rekao da će pomno pratiti da se ni na koji način ne naruši Sporazum na Veliki petak, onaj koji jamči mir u Sjevernoj Irskoj, sklopljen 1998. godine, i koji ultimativno traži da između Sjeverne i Republike Irske ne bude barijera. Graničnih ili inih.
Pregovori o trgovinskom sporazumu traju i dalje. Europski pregovarač Michael Barnier u utorak je poslije podne planirao još jednom izvijestiti o stanju pregovora ambasadorice i ambasadore zemalja članica. Mediji su kolateralno izviješteni da je Europska unija sada pripravna prihvatiti smanjenje opsega ribolova u britanskim vodama od 25 posto u odnosu na sadašnji režim tijekom određenog razdoblja.
No, Unija odbija i za postotni bod povećati svoj ustupak jer tvrdi da je i ovo velik udarac za Francusku i Dansku. London je prije tražio da smanjenje bude 60 posto, a prema Bloombergu, u ponedjeljak navečer Johnson je ponudio predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen 30 posto. Drugi je problem razdoblje koje bi ribari dobili da se prilagode novom režimu. Britanija je predlagala tri godine, a sada je to podigla na pet godina. Unija je tražila deset godina, a sada nudi sedam.

Francuzi vs. Englezi

Djeluje kao da se strane približavaju u stavovima, ali u takvim je pregovorima pet posto ili dvije godine veći problem od 30 posto i pet godina. Ne nužno zbog ekonomskih razloga - konačno, riječ je o vrijednosti od oko 30 milijuna eura godišnje u ribarstvu - nego zbog političkih i razloga percepcije: tko je gubitnik.
Klasična politička pogreška, kada se pregovarači upuste u igru nulte sume, prema kojoj koliko jedan dobiva, drugi gubi, umjesto da nastupe kooperativno i kao temelj postave igru nenulte sume u kojoj i jedna i druga strana ili gube ili dobivaju. A ne treba zaboraviti ni utjecaj tradicionalnog rivalstva Engleza i Francuza, koji se, pristojno rečeno, baš i ne vole. Francuski ministar za europske poslove Clément Beaune je rekao da britanski prijedlozi i dalje nisu prihvatljivi, ali da problemi nisu samo u ribarskom sektoru niti da samo "neke zemlje" stvaraju probleme.
Dodatni je problem u tome što EU želi imati jamstvo da u budućnosti, ako Britanija prekrši ribarski dogovor, može nametnuti carine. London tvrdi da može prihvatiti carine na ribarstvo, ali ne i na druga područja. EU traži pravo carina i na energiju, primjerice. To je razumljivo jer carine samo na ribarstvo ne bi bile dovoljno snažne da odvrate UK od kršenja dogovora, a pogotovo zato što se Borisu Johnsonu teško može vjerovati na riječ, pa čak i u potpis. I još jedan podatak: britanska je ekonomija u trećem kvartalu porasla 16 posto, ali time nije nadoknadila pad od 18,8 posto u drugom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2021 21:13