Nastavak napetosti

Bugarska je protjerala već šestog ruskog diplomata zbog sumnje na špijunažu Kremlja

Tužitelji tvrde da je ruski diplomat tražio osjetljive vojne podatke, pa i one o broju američkih vojnika na vojnim vježbama u Bugarskoj
Ekaterina Zaharieva, Olivér Varhelyi
 Aurore Martignoni

Bugarska je ruskom diplomatu dala 72 sata da napusti zemlju zbog optužbi da se od 2017. godine bavi špijunažom, objavilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova kojem je na čelu Ekatarina Zaharieva. To je šesti ruski diplomat kojeg je članica NATO-a protjerala od listopada 2019. godine.
"Neutemeljeno protjerivanje šefa misije ruskog Ministarstva obrane ne vodi dijalogu između naših zemalja na vojnom polju, niti pomaže u poboljšanju stabilnosti u crnomorskoj regiji. Rusija zadržava pravo na mjere odmazde", priopćila je ruska ambasada u Sofiji.
Bugarski tužitelji tvrde da je ruski diplomat tražio osjetljive vojne podatke, uključujući one o broju američkih vojnika na vojnim vježbama u Bugarskoj. U priopćenju navode da imaju dokaze da je kontaktirao s jednim bugarskim državljaninom kojemu je za informacije ponuđen novac.
Bugarska je u vrijeme komunizma bila najvažniji saveznik Moskve u istočnoj Europi. Unatoč kasnijim povremenim napetostima, Rusija je glavni opskrbljivač Bugarske energentima i dvije zemlje njeguju bliske kulturne i druge veze.
Moskva smatra da je Bugarska najslabija karika NATO-a na Crnome moru preko koje bi mogla ostvarivati dio svojih interesa prema Savezu. Bugarski je predsjednik Rumen Radev školovan u bivšem Sovjetskom Savezu i mnogi ga smatraju i dalje bliskim Moskvi. Kao bivši član Socijalističke stranke u sukobu je s premijerom Bojkom Borisovom te podržava prosvjednike koji su tražili premijerovu smjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:49