Potez bez presedana

Češka vlada iz zemlje izbacila 18 ruskih agenata zbog dokaza da su stajali iza eksplozije 2014.

Kremlj je na mjeru promptno odgovorio izbacivši iz Rusije čak 20 čeških diplomata zbog čega je veleposlanstvo van funkcije
Vladimir Putin, Aleksandar Petrov, Ruslan Boširov, Andrej Babiš
 Afp

U diplomatskom potezu bez presedana, češka je vlada ovoga vikenda iz svoje države izbacila čak 18 ruskih vojnih agenata zbog dokaza da su bili uključeni u organizaciju eksplozije 16. listopada 2014. godine u kojoj je život izgubilo dvoje ljudi. Štoviše, ruski agenti, za koje češki premijer Andrej Babiš smatra da stoje iza eksplozije, isti su agenti koje je britanska vlada 2018. optužila za pokušaj trovanja novičokom svog bivšeg kolegu Sergeja Skripala u gradu Salisburyju.

Češka policija ovoga je vikenda raspisala tjeralicu za dva ruska agenta; Anatolija Čepiga i Aleksandera Miškina; tandema kojeg je 2018. tražila i vlada Therese May.

Kremlj je na potez Praga odgovorio promptno izbacivši čak 20 čeških diplomata, zbog čega je Češko veleposlanstvo u Moskvi ostalo prilično disfunkcionalno.

Češki ministar unutarnjih poslova, koji trenutno obnaša ulogu i vršitelja dužnosti šefa diplomacije, Jan Hamáček, tvrdi da će o toj temi raspravljati i sa svojim kolegama u EU na ovotjednom sastanku Vijeća, najavivši pritom kako od Europe traži „solidarnost”.

Zanimljivo, slučaj do trenutka pisanja ovoga teksta nisu željeli komentirati čelnici EU zemalja, pa čak ni visoki predstavnik vanjskih i sigurnosnih poslova Josep Borrell. Andrej Babiš najavio je da će tu temu staviti na dnevni red sljedećeg summita Europskog vijeća.

Poljska je, za sada, jedina država koja je otvoreno podržala češku vladu zbog oštrih mjera protiv ruskih agenata.

- Ujedinjeni smo u solidarnosti te smatramo da nas odlučne akcije čine snažnijima. Poljska u potpunosti podržava odluku izbacivanja ruskih agenata zbog uloge koju su imali u eksploziji 2014. - stoji u službenom priopćenju poljskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom ove nedjelje.

Podsjetimo, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov najavio je da će Rusija izbaciti i pet poljskih diplomata kao odmazdu za mjeru koju je Varšava najavila protiv tri Rusa zbog kibernetičkih napada na SAD.

Kao što je Hamáček i istaknuo tijekom obraćanja medijima ovoga vikenda, eksplozija do koje je 2014. došlo u Češkoj trebala je zadesiti Bugarsku. Naime, eksplozive je trebao transportirati trgovac oružjem Emilijan Gebrev, bugarski poduzetnik koji je sa sinom Hristom uspio preživjeti pokušaj trovanja novičokom 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:55