Susret u Sloveniji

Charles Michel: Uoči samita EU-zapadni Balkan rasprava o ulozi Unije u svijetu

Raspravljat će se o odnosima sa strateškim saveznicima, i transatlantskim
European Council President Charles Michel looks on as he attends a video conference at the European Council building in Brussels on October 1, 2021. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD/POOL/AFP)
 Kenzo Tribouillard

Čelnici država članica EU-a trebali bi sljedeći tjedan u Brdu kod Kranja, uoči samita EU-zapadni Balkan na neformalnoj radnoj večeri razgovarati o ulozi Unije na međunarodnoj sceni slijedom događaja u Afganistanu, indo-pacifičkoj regiji i odnosima s Kinom, predlaže predsjednik Europskog vijeća.

“Tijekom naše radne večere, 5. listopada želio bih da održimo stratešku raspravu o ulozi Unije na međunarodnoj pozornici u svjetlu nedavnog razvoja događaja u Afganistanu, sigurnosnog partnerstva SAD-a, Velike Britanije i Australije (AUKUS) i o razvoju naših odnosa s Kinom”, kaže se u pismu kojim Charles Michel poziva čelnike država članica na samit koji će se u sljedeći utorak i srijedu održati u Brdu kod Kranja.

Michel u svom pismu navodi da Europska unija mora strateški djelovati i povećavati svoje kapacitete za autonomno djelovanje kako bi zaštitila svoje interese, ustrajati na svojim vrijednostima i načinu života i pomoći u oblikovanju globalne budućnosti.

“To traži da EU postane asertivnija i učinkovitija. Odnosi sa strateškim partnerima, uključujući i transatlantske te s novim silama moraju biti ključna komponenta snažne vanjske politike”, ističe Michel.

U srijedu, 6. listopada, čelnicima država članica pridružit će se čelnici zemalja zapadnog Balkana.

Na tom sastanku će se razgovarati o snažnijem angažmanu EU-a na ekonomskom oporavku i održivom razvoju te regije kao i o daljnjem jačanju političkog dijaloga i sigurnosne suradnje.

Michel kaže da EU i zapadni Balkan trebaju potvrditi zajedničku predanost radu na jakoj, stabilnoj i ujedinjenoj Europi. “Ovo bi također bila važna prilika za raspravu o tome kako osigurati stabilnost regije, ojačati regionalnu suradnju i riješiti regionalne sukobe”, kaže Michel u svom pozivnom pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:49