Piše Tomislav Sokol

"Digitalna potvrda je najbolji alat koji imamo za postizanje rezultata turističke sezone"

Hrvatski europarlamentarac smatra da dokument nije diskriminatoran, već da će državama i građanima pojednostaviti kretanje
O uspjehu turističke sezone ovise tisuće i tisuće radnih mjesta, kao i punjenje državnog proračuna
 Ivo Ravlic/Cropix

Hrvatska je država kojoj oko 20 posto BDP-a otpada na turizam i stoga svi sa strepnjom gledamo na predstojeću ljetnu sezonu, dok broj zaraženih raste, a broj cijepljenih nije na razini kojoj smo se nadali. O uspjehu turističke sezone ovise tisuće i tisuće radnih mjesta, kao i punjenje državnog proračuna, iz kojeg se financiraju mirovine i druga prava, a u konačnici i samo funkcioniranje države. Iznad svega, ne smijemo zaboraviti da je tu riječ o sudbinama ljudi vezanih uz turistički sektor, radnika i poduzetnika, te njihovih članova obitelji.

Stoga trebamo pozdraviti prijedlog uvođenja digitalne zelene potvrde, dokumenta koji je kod nas u medijima već popularno prozvan COVID-putovnica, iako ga ne bismo trebali tako zvati. Takav kolokvijalni naziv priziva pomisao na diskriminaciju između onih koji takvu ispravu imaju ili nemaju, što je pogrešno.

Riječ je o dokumentu koji bi olakšao putovanje i prelazak granica unutar Europske unije osobama koje imaju manji rizik od prenošenja zaraze bolesti COVID-19 - onima koji su cijepljeni, koji su preboljeli bolest i onima s negativnim rezultatom testiranja na COVID-19.

Ovdje je ključno naglasiti da digitalna zelena potvrda nije diskriminatorna, budući da su države članice već ranije ograničile mogućnosti putovanja s ciljem prevencije širenja zaraze. Digitalna zelena potvrda samo je dokument koji će olakšati dokazivanje da je putnik u statusu koji mu dopušta prelazak državne granice bez upućivanja u samoizolaciju. I dalje su u pozadini isti kriteriji koje države članice već primjenjuju, ali njenim uvođenjem će doći do financijskog rasterećenja građana, primjerice, za trošak prijevoda rezultata testa.

Ni države članice ne odriču se svojih prava odlučivanja o tome koji su kriteriji za prelazak državne granice. Primjerice, u tijeku su rasprave o tome treba li digitalna potvrda obuhvaćati i cijepljenje cjepivom koje nije odobreno od strane Europske agencije za lijekove. U trenutnom prijedlogu, odlučivanje o ulasku na vlastiti teritorij osoba koje su cijepljene takvim cjepivom ostavljeno je državama članicama. Za očekivati je nove rasprave o ovoj temi, ali države članice će svakako zadržati značajnu autonomiju u vezi ovog pitanja, što je i logično s obzirom na to da je zaštita javnog zdravlja njihova primarna nadležnost.

Važno je naglasiti da će izdavanje potvrde biti besplatno. Moći će ju se dobiti u papirnatom ili digitalnom obliku, a na potvrdi će biti barkod za brzu provjeru autentičnosti. Tako će se izbjeći dugotrajne kontrole i smanjiti gužve na granicama.

Privatnost građana bit će zaštićena tako da će potvrda sadržavati samo nužne podatke. Osobni podaci koji će se obrađivati u svrhu izdavanja potvrda neće se zadržavati dulje nego što je potrebno za njihovu svrhu, a ni u kojem slučaju dulje od razdoblja za koje se potvrde mogu koristiti radi ostvarivanja prava na slobodno kretanje. Nadležna tijela države članice odredišta neće smjeti zadržavati osobne podatke uključene u potvrde.

Iz ove argumentacije jasno slijedi zaključak da digitalna zelena potvrda neće biti diskriminatorna. Tko može dokazati svoj status mimo potvrde, putuje pod istim uvjetima, ali gubi više vremena na dokazivanje i ima potencijalno veći trošak.

S obzirom na brzinu kojom prijedlozi Europske komisije prolaze kroz proceduru, možemo očekivati da bi digitalna zelena potvrda bila na snazi u lipnju - prekasno za predsezonu, ali na vrijeme za glavnu sezonu. To je razdoblje najvećih gužvi na graničnim prijelazima, pa će uvođenje potvrde zasigurno pomoći u rasterećenju i ugodnijem dolasku gostiju.

Nažalost, cijepljenje u cijeloj Europskoj uniji zaostaje za planovima, ponajviše zbog problema u proizvodnji dovoljnih količina cjepiva. Zemlje poput Hrvatske, koje su se u najvećoj mjeri odlučile za cjepivo AstraZeneca, našle su se u najmanje povoljnom položaju. Pokazalo se da cjepivo, koje je u vrijeme naručivanja bilo najdalje odmaklo u kliničkim istraživanjima, koje je praktičnije za skladištenje i distribuciju, sada ima najveće probleme u proizvodnom lancu i kasni s isporukom ugovorenih količina. Međutim, u ostatku Europske unije situacija s procjepljivanjem nije značajno bolja - udjeli cijepljenog stanovništva su i dalje daleko ispod razina koje su postigli Izrael, SAD i Velika Britanija. Dok se višestruko ne poveća procijepljenost populacije, kako Hrvatske, tako i cijele Europske unije, digitalna zelena potvrda je najbolji alat koji imamo za postizanje prihvatljivih rezultata turističke sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 18:23