Afera Porto Franco

Estonski premijer zbog korupcijskog skandala podnio ostavku; "Moramo preuzeti odgovornost!"

Lokalni poduzetnik vladajućoj koaliciji u manje od godine dana "donirao" 1,2 milijuna eura u zamjenu za povoljnu koncesiju
Estonski premijer Ratas i predsjednik stranke Centar
 John Thys

Jüri Ratas, estonski premijer i predsjednik vladajuće stranke Centar, sinoć je u sitnim noćnim satima odlučio podnijeti ostavku na funkciju šefa vlade zbog optužnice za korupciju koju je državno odvjetništvo podiglo protiv njegovih pet stranačkih kolega.

„U politici se trebaju donositi teške odluke kako bi se riješili komplicirani problemi. Danas sam, tako, odlučio podnijeti ostavku na mjesto premijera Republike Estonije zato što najbitnijim u ovome trenutku smatram preuzeti odgovornost nad situacijom u društvu, i skandalom koji je potresao moju stranku. Držim da time pokazujemo visoku razinu političke kulture, a nadležnim tijelima omogućujem da neometano dovrše istragu i dođu do istine koja je u interesu svim građanima i političkim dužnosnicima ove zemlje.” stoji u službenom priopćenju estonskog premijera, u kojoj je naglasio kako nije bio svjestan afere, te je građane podsjetio da optuženici i dalje imaju pravo na presumpciju nevinosti.

Naime, estonsko državno odvjetništvo 12. siječnja podiglo je optužnicu protiv pet članova stranke Centar, među kojima je bio i glavni tajnik Mihhail Korb.

Prema trenutno prikupljenim dokazima, Korb je estonskom poduzetniku Hillaru Tederu sugerirao da stranci donira milijun eura u zamjenu za povoljnu koncesiju nad nekretninom u talinskoj luci vrijednoj 39 milijuna eura. Cijelu transakciju je u konačnici „blagoslovila” državna kreditna agencija KredEx, a zbog visine vrijednosti, sumnjiva je koncesija dobila konačno zeleno svjetlo i od Ratasove koalicijske vlade.

Teder je do siječnja 2021. u stranke koalicijske vlade investirao više od 1,2 milijuna eura, pod krinkom „financijske injekcije za spas od krize uzrokovane koronavirusom”.

Unatoč tome što je Korb promptno podnio ostavku na funkciju glavnog tajnika stranke, predsjedništvo je sinoć održalo hitan sastanak na kojem je zaključilo kako bi odgovornost trebao preuzeti i sam premijer Jüri Ratas, koji je premijersku dužnost obnašao od studenog 2016. godine.

Još uvijek nije poznato na koji će se način restrukturirati vlada u Tallinu. Teoretski, postoji mogućnost da vladajuće stranke među sobom odaberu novog premijera, no izglednije je da će na čelo nove vlade doći stranka Reforma koja je trijumfirala na parlamentarnim izborima 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:41