Novi val

Europska komisija kupila još 300 milijuna doza Pfizerovog cjepiva protiv Covida-19

Von der Leyen upozorila članice da se smiju zasebno pregovarati s farmaceutskim kompanijama
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen
 Francois Walschaerts

Europska komisija kupila je još 300 milijuna doza Pfizer-BioNTechovog cjepiva protiv Covida-19, poručila je predsjednica Ursula von der Leyen tijekom današnje tiskovne konferencije.

Uz novu narudžbu će Europska unija raspolagati ukupnom količinom od 600 milijuna doza tog cjepiva, a šefica Komisije najavljuje kako će se 75 milijuna doza članicama distribuirati na samome početku 2021.

Europska unija do sada je odobrila dva cjepiva protiv Covida-19, a Modernino bi se prema najnovijim informacijama državama članicama trebalo dostaviti već početkom sljedećeg tjedna.

Podsjetimo, Europska agencija za lijekove (EMA) 6. siječnja dala je „zeleno svjetlo” Moderninom cjepivu, nakon čega je Komisija odmah kupila 80 milijuna doza.

Ursula von der Leyen je na tiskovnoj konferenciji naglasila kako se Unija oštro protivi bilo kakvim zasebnim pregovorima država članica s farmaceutskim kompanijama o zasebnoj nabavi cjepiva.

Naime, briselskim kuloarima kruže glasine kako je Njemačka samostalno pokušala kupiti rezervne doze cjepiva, u slučaju da EMA dodatno zakomplicira proces odobravanja. No, nije poznato je li to Berlinu pošlo za rukom. Von der Leyen, i sama Njemica, poručila je članicama da su „pregovori koji se s farmaceutskim kompanijama vode na razini EU jedini prihvatljivi okvir nabave cjepiva”.

Šefica Komisije poručila je kako je „impresionirana” brzinom dolaska cjepiva protiv Covida-19 na tržište te je kazala kako pozorno prati proces cijepljenja diljem Europe.

Međutim, Europski centar za suzbijanje i prevenciju bolesti (ECDC) upozorio je Euractiv kako EU još uvijek nema službeni sustav praćenja brzine i uspješnosti cijepljenja u državama članicama.

„ECDC blisko surađuje s kolegama iz Svjetske zdravstvene organizacije i drugim institucijama država članica te radi na sustavu koji bi bio zadužen za nadzor brzine cijepljenja u pojedinim zemljama. Očekujemo da bi isti mogao biti predstavljen tijekom narednih dana.” kazali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2021 07:11