Europska komisija usvojila prvo izvješće o demografskim promjenama

Europska komisija je u srijedu usvojila prvo izvješće o utjecaju demografskih promjena u kojem se daje pregled stanja u zemljama članicama EU-a i dugoročnih posljedica tih promjena.
Ilustracija
 Damir Krajac / CROPIX

- Ovo je izvješće vrlo važno jer bez njega ne bismo mogli nastaviti rad u mojem resoru - rekla je potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica zadužena za demografiju i demokraciju.

Izvješće je bilo Šuičin zadatak u prvih šest mjeseci mandata. Ono je zapravo snimka stanja, a sada slijedi tzv. Zelena knjiga o starenju i potom dugoročna strategija za razvoj ruralnih područja.

Zelena knjiga je vrsta dokumenta koji objavljuje Europska komisija i koja služi kao temelj za javno savjetovanje o određenom pitanju na europskooj razini. Zelena knjiga može rezultirati objavljivanjem Bijele knjige u kojoj se zaključci rasprave iznose u formi prijedloga konkretnih aktivnosti.

U izvješću se opisuju dugoročni demografski trendovi u europskim regijama, od duljeg očekivanog životnog vijeka do niže stope nataliteta, starenja društva, manjih kućanstava i sve veće urbanizacije.

U njemu se ukazuje i na sve manji udio Europljana u svjetskom stanovništvu, za koji se očekuje da će do 2070. iznositi manje od četiri posto.

Očekivana životna dob žena do 2070. bit će prosječno 90 godina u odnosu na današnih 83,7 godina, a muškaraca 86 godina dok je danas 78,2 godina.

Do 2070. godine, 30,3 posto europskog stanovništva bit će starije od 65 godina, u odnosu na 20,3 posto 2019., a 13,2 posto stanovnika bit će starije od 80 godina (5,8 posto u 2019.).

Već deset godina smanjuje se broj aktivnog radnog stanovništva u dobi između 20 i 64 godine, a do 2070. očekuje se pad od 18 posto.

- Kriza je razotkrila brojne slabe točke od kojih su neke povezane i s korjenitim demografskim promjenama koje već utječu na naša društva i zajednice diljem Europe - rekla je Šuica.

- Taj dvojaki izazov mora doprinijeti našem promišljanju zdravstvene skrbi, javnih proračuna i javnog života u narednim desetljećima. Mora nam pomoći u rješavanju pitanja kao što su pristup uslugama, skrb u zajednici, pa čak i usamljenost. Rješavanje pitanja demografskih promjena ključno je za izgradnju pravednijeg i otpornijeg društva - dodala je.

Više informacija potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:40