Međunarodni dan

Europska unija trebala bi predstavljati prostor slobode za LGBTIQ osobe

Zabrinjava činjenica da su u nekim članicama EU-a sve popularnije nazadne prakse kao što su takozvane „zone bez LGBT-a”
Moramo učiniti ono što je moralno ispravno, ali i činiti više kako bismo svakom pojedincu zajamčili slobodu u pogledu vlastite seksualnosti i roda
 Dmajnan Tadic/Cropix

Danas na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije, bifobije i interfobije obilježavamo 31 godinu otkako je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa poremećaja mentalnog zdravlja.

Taj povijesni događaj slavi se posljednjih 17 godina kako bi se ukazalo na težak položaj LGBTIQ osoba i zalagalo za jednakost u svakom smislu riječi. Unatoč napretku postignutom posljednjih desetljeća, jednakost LGBTIQ osoba i dalje je nedostižna, što se vidi iz rezultata istraživanja o LGBTIQ skupinama koje je provela Agencija EU-a za temeljna prava i karte Rainbow organizacije ILGA-Europe.

Zabrinjava činjenica da su u nekim državama članicama EU-a sve popularnije nazadne prakse kao što su takozvane „zone bez LGBT-a” i ograničenja prava transrodnih osoba, čime se dovodi u pitanje samo postojanje LGBTIQ osoba.
Iako se sve veći postotak Europljana zalaže za jednakost LGBTIQ osoba, gruba je istina da ne postoji sigurno mjesto u Europi. Od maltretiranja u školama do diskriminacije na radnome mjestu, od mržnje na internetu do nasilja na ulici, situacija je i dalje teška, naročito za one koje se lakše prepoznaje kao LGBTIQ osobe.
U Belgiji je 6. ožujka nasmrt izboden četrdesetdvogodišnji David Polfiet nakon što je namamljen na sastanak putem aplikacije za upoznavanje za homoseksualce.

To brutalno ubojstvo nije izolirani incidenti. Zapravo nam pokazuje što homofobija može uzrokovati ako je ne zaustavimo. Taj je slučaj dio dugog niza ubojstava i pokušaja ubojstava LGBTIQ osoba samo zato što su te osobe ono što jesu.

Političari moraju djelovati brzo, naročito kad su ugroženi životi.
Stoga je Europska komisija donijela Strategiju za ravnopravnost LGBTIQ za razdoblje 2020. – 2025. kojom se zločine iz mržnje i govor mržnje želi uvrstiti na popis europskih kaznenih djela.

Pozivamo države članice da nacionalnim strategijama dopune i ojačaju djelovanje EU-a, posebice u područjima u kojima EU ima ograničenu nadležnost, kao što su zdravstvo i obrazovanje.
Prošli je mjesec Europski parlament apsolutnom većinom proglasio EU prostorom slobode za LGBTIQ osobe.

Iako je to glasanje zapravo bilo simbolično, nosi važnu poruku u vrijeme kad se osporavaju prava LGBTIQ osoba.
Na dan glasanja predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je na Twitteru: „Biti svoj nije ideološko pitanje. To je pitanje identiteta. Njega nam nitko ne može oduzeti.” Predsjednici se pridružilo nekoliko povjerenika koji su naglasili da je za Europsku komisiju poštovanje prava LGBTIQ osoba neupitno.
Za prava LGBTIQ osoba treba se zauzimati na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ne dolazi u obzir da nazadujemo ili da ne reagiramo.

Moramo učiniti ono što je moralno ispravno, poštovati međunarodno i europsko pravo te čak i činiti više kako bismo svakom pojedincu zajamčili slobodu u pogledu vlastite seksualnosti i roda.
Moramo biti hrabriji nego do sad kako bismo ostvarili rezultate koje želimo. Stoga pozivam sve vlade, regionalna i lokalna tijela da razmisle o tome da proaktivno postanu prostori slobode za LGBTIQ osobe. Pozivam ih da u tom procesu u dijalogu sa LGBTIQ zajednicom razmisle o tome što još treba učiniti i počnu raditi na potrebnim promjenama.

Europska komisija i dalje će olakšavati razmjenu dobrih praksi među državama članicama EU-a.
U mnogim europskim gradovima parade ponosa vjerojatno će biti otkazane drugu godinu zaredom. Zbog smanjene vidljivosti i gubitka prihoda za interesne aktivnosti i izgradnju zajednice do kojih dolazi zbog takvih otkazivanja, LGBTIQ osobe mogle bi platiti danak ako ne nađemo nove načine kako da osiguramo odgovarajuću vidljivost i priznanje znatnom djelu stanovništva.
Budimo odlučni i učinimo pravu stvar: pokažimo na međunarodnoj razini kako se ostvaruju prava i slobode LGBTIQ osoba.

Slijedimo primjer Europskog parlamenta i pokažimo što znači biti prostor slobode za LGBTIQ osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:31