Plenarna sjednica

Europski parlament sutra glasa o pomoći Hrvatskoj za sanaciju Zagrebačkog potresa

Pomoć RH dio je šireg paketa od 829 milijuna eura, a preostali je dio namijenjen za poplave u Poljskoj i pomoć za pandemiju Covida-19
 Goran Mehkek/Cropix

Ovaj se tjedan održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, koja će zbog nepovoljne epidemiološke slike diljem Europe ponovno biti na daljinu.

Na dnevnom redu sjednice u utorak, naći će se glasanje o pomoći Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljednica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka, 'teške' 683,7 milijuna eura. Podsjetimo, predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura RH je isplaćen još u kolovozu. Pomoć Hrvatskoj dio je šireg paketa od 823 milijuna eura. Preostali dio paketa namijenjen je za saniranje posljedica poplava u Poljskoj (sedam milijuna eura) te predujmove u visini od 132,7 milijuna eura za pomoć u suočavanju sa zdravstvenom krizom prouzročenom koronavirusom za nekoliko zemalja - Njemačku, Irsku, Grčku, Španjolsku, Hrvatsku, Mađarsku i Portugal.

Zastupnici će u utorak raspravljati, a u srijedu glasati o novim pravilima koja će potrošačima omogućiti kolektivne tužbe. Nova direktiva osigurat će potrošačima mogućnost kolektivnih tužbi zbog povreda prava Unije kojima bi mogli tražiti pravnu zaštitu, poput odštete, povrata plaćenog iznosa, popravak ili zamjenu ili raskid ugovora. Takva zajednička pravna zaštita do sada nije postojala u pravu Unije. Trenutačno je u 19 zemalja članice moguće podnijeti udružne tužbe, ali takva mogućnost do sada nije postojala na razini EU-a.

Zastupnici će također raspravljati i glasati o izvješću u kojem će od Komisije tražiti da predloži zabranu ugrađenih kvarova u kućanskim aparatima te da se potrošačima omogući popravak po prihvatljivim cijenama. Udruge za zaštitu potrošača već dugo upozoravaju na programirane kvarove kućanskih aparata, najčešće u drugoj ili trećoj godini nakon kupnje kada istekne jamstvo.
Parlamentarci će raspravljati i o medijskim slobodama, koje su pod pritiskom u više država članica.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen će u srijedu razgovarati sa zastupnicima o temama koje su na dnevnom redu na redovitom summitu EU-a u prosincu - cjepiva, borba protiv terorizma, klimatski ciljevi i višegodišnji proračun i plan za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa.

U srijedu će zastupnici raspravljati, a u četvrtak glasati o izvješću u kojem bi trebali osuditi odluku poljskog ustavnog suda, kojim se praktički zabranjuje pobačaj.

Europska komisija će u srijedu predstaviti farmaceutsku strategiju za rješavanje problema održivosti u farmaceutskom sektoru, poput nestašica, osiguranje pristupa lijekovima za pacijente u EU-u na održivom, ali konkurentnom, jedinstvenom tržištu za farmaceutski sektor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. siječanj 2021 16:23