Macronov novi zakon

Francuska planira uvesti kazne za liječničke preglede djevica i islamske vjerske škole

Zakon brani i poligamiju i test djevičanstva, a uvodi i veću kontrolu religijskih ustanova te omogućava deportaciju stranaca
Sto imama, 50 učitelja islamskih znanosti i 50 predsjednika vjerskih udruga potpisalo je otvoreno pismo protiv zakona
 Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Francuski parlament usvojio je kontroverzni zakon ''protiv separatizma'' koji je iznijela vlada predsjednika Emmanuela Macrona. Glasanje je uslijedilo nakon 135 sati rasprave o 313. amandmanu koji će biti uvršteni u 51 članak zakona. Zakon koji je Macron najavio još 2. listopada cilja na ''islamistički separatizam'' i jačanje francuskog sekularnog sustava. Mnogi kritičari tvrde da će zakon prekršiti vjersku slobodu i prava 5,7 milijuna muslimana koji žive u toj zemlji. Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je nakon završene rasprave u subotu da zakon ''pruža konkretne odgovore na... razvoj radikalnog islama, ideologije koja je neprijateljska prema načelima i vrijednostima na kojima se temelji Republika''.

Visoke kazne

Rasprava o donošenju takvog zakona ojačala je nakon vjerski motiviranih napada krajem 2020. Među njima bilo odrubljivanje glave učitelju Samuelu Patyju, za što je motiv bilo prikazivanje karikature proroka Muhameda u časopisu Charlie Hebdo tijekom lekcije o slobodi govora. Zatim je uslijedilo napad na vjernike u bazilici Notre Dame u Nici, gdje je jednoj od žrtava također odrubljena glava. Novi zakon ne spominje riječ islam. Francuski ustav zabranjuje diskriminaciju na temelju vjere, što znači da zakon mora biti napisan tako da se odnosi na sve. Ali iz članaka zakona vidljivo je da on cilja na jačanje nadzora nad džamijama, vjerskim školama i nekim religijskim praksama, poput suzbijanja poligamije i prisilnog braka. U govoru koji je najavio nacrt zakona, Macron je izjavio da je islam religija u ''krizi''. Njegovi komentari izazvali su prosvjede i bojkot francuskih proizvoda diljem zemalja Bliskog Istoka.

Najznačajniji članci novog zakona ciljaju na suzbijanje govora i postupaka vjerskih osoba ili organizacija za koje se smatra da šire ideje suprotne vrijednostima francuske republike - ''izazivaju mržnju ili nasilje prema osobi ili narodu''. Zakon će nastojati suzbiti financiranje vjerskih organizacija sredstvima iz zemalja poput Turske, Katara ili Saudijske Arabije tako što će zahtijevati od udruga da prijave donacije veće od 10.000 eura i ovjere svoje račune. Jedan od članaka nadahnut je ubojstvom Patyja koji je bio podvrgnut kampanji mržnje koja se širila internetom. Članak predviđa kaznu i do tri godine zatvora te novčanu kaznu od 45.000 eura za sve one koji šire osobne podatke o nekoj osobi te ju tako dovode u opasnost. Ako prekršaj počini stranac, mogao bi mu biti zabranjen pristup francuskom teritoriju.

Također, zakon će kazniti liječnike sa 15.000 eura i kaznom zatvora ako utvrdi da su djevojčice pregledavali jesu li djevice, što je znanstveno nepotvrđena praksa koju obitelji zahtijevaju prije vjerskih brakova, kaže vlada. Nacrt zakona također planira pooštriti državne ovlasti koje će omogućiti zatvaranje privatnih vjerskih škola za koje se ustanovi da šire proturepublikanske vrijednosti.

Udvaranje desnici

Zakon je tijekom rasprave izazvao prosvjede. Sto imama, 50 učitelja islamskih znanosti i 50 predsjednika vjerskih udruga u Francuskoj 10. veljače potpisalo je otvoreno pismo protiv "neprihvatljivog" zakona.

Kritičari zakona tvrde da Macron pokušava izvesti politički manevar kako bi pridobio potporu konzervativnih glasača uoči predsjedničkih izbora 2022. Na izborima će njegova glavna protivnica biti Marine Le Pen, koja sada u anketama javnog mijenja gotovo dostiže Marcona. Nacrt zakona proslijedit će se Senatu, kojim dominiraju konzervativci, te se također očekuje da će dobiti zeleno svjetlo. Nakon toga bit će usvojen u roku od nekoliko mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 13:54